Proiectul de revizuire a Constituției a fost adoptat de Comisia de specialitate și urmează să fie trimis Consiliului Legislativ

Publicat: 19 06. 2013, 11:08

Comisia de revizuire a Constituţiei a finalizat dezbaterile asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, iar raportul a fost adoptat miercuri, urmând să fie trimis Consiliului Legislativ. Noul proiect a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere. Singurul parlamentar prezent la lucrări care s-a abţinut a fost deputatul UDMR Mate Andras. PDL şi PPDD şi-au retras reprezentanţii din Comisie, în semn de protest.

„Acest proiect abia îşi începe cariera. Există un timp semnificativ pentru dezbatere, până în toamnă când proiectul va fi votat în Parlament.”

Citeste mai mult: adev.ro/momqqr

„Acest proiect abia îşi începe cariera. Există un timp semnificativ pentru dezbatere, până în toamnă când proiectul va fi votat în Parlament”, a declarat Crin Antonescu.

„Acest proiect abia îşi începe cariera. Există un timp semnificativ pentru dezbatere, până în toamnă când proiectul va fi votat în Parlament.”

Citeste mai mult: adev.ro/momqqr

După nouă zile de dezbateri în Comisia parlamentară specială condusă de Crin Antonescu, a rezultat o formă intermediară a noii Constituţii a României. Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat o serie de amendamente care transformă preşedintele ţării într-un personaj mai degrabă decorativ, însă Parlamentul deţine puteri majore. Astfel, mandatul preşedintelui a fost redus la patru ani şi a fost scos explicit din cadrul puterii executive. Mai mult, parlamentarii au introdus în Constituţie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetăţenii cu drept de vot.

De asemenea, rolul Casei Regale şi al Bisericii e recunoscut în Constituţie. În plus, sancţionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar sau dreptul minorităţilor de a-şi folosi în spaţii publice simbolurile naţionale au fost introduse în viitoarea Constituţie. Totodată, un amendament depus de UDMR şi adoptat stipulează dreptul minorităţilor naţionale de a înfiinţa organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe în ceea ce priveşte dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor, scrie HotNews.

La capitolul Justiţie, printre cele mai importante modificări se află scoaterea parlamentarilor de sub jurisdicţia Înaltei Curţi, dar şi reducerea mandatului membrilor CSM de la şase, la patru ani. Parlamentarii au prevăzut totodată ca preşedintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor, iar mandatul său nu poate fi reînnoit.

Parlamentarii au introdus şi termenul de regiune în noua Constituţie. Miza amendamentului este proiectul de reorganizare administrativ-teritorială al vicepremierului Liviu Dragnea, susţinut de PSD. O altă modificare adusă este reintroducerea stemei pe drapelul României.

AMENDAMENTE ADOPTATE DE COMISIA PENTRU REVIZUIREA CONSTITUŢIEI:

– Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca (…). Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti. (Tudor Chiuariu)

– Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. (PSD)

– Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. (PSD)

– Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlalte culte religioase.

– Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)

– Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR). (…) Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie.

– Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).

– Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.

Raportul Comisie de revizuire a Constituției, adoptat

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: