Proiect: Străinii care investesc un milion de euro ar putea primi cetățenia română mai repede (VIDEO)
Cei care doresc să obţină cetăţenia română mai repede o pot face pentru suma de un milion de euro. Potrivit unui proiect de lege, cetăţenii străini care au investit în România cel puţin un milion de euro vor primi cetăţenia în doar doi ani, informează B1 TV.
În acest moment, legea prevede termene de opt sau cinci ani pentru acordarea cetăţeniei române. Însă acest lucru s-ar putea schimba dacă legea iniţiată de Varujan Pambuccian va avea succes printre parlamentari. Potrivit proiectului de lege, în cazul în care un cetățean investește peste un milion de euro, cetățenia se poate acorda după doi ani de rezidență, în loc de cinci ani cum este acum.
”În ceea ce privește măsura aceea cu investiția, ea exista în legislația română. Doar am scurtat și am micșorat plafonul, pentru că e bine să avem. Din păcate nu prea există asemenea persoane, dar am zis că nu e rău să facem și lucrul acesta”, a afirmat Pambuccian.
Nu este singura metodă prin care cetăţenia română s-ar putea obţine mai repede. Conform proiectului, cetăţenia română se va putea acorda după doi ani şi cetăţenilor străini care au absolvit o instituţie de învăţământ superior şi care se angajează în România în domeniile unde există deficit de personal calificat, care nu poate fi acoperit cu resursa locală.
Proiect: Străinii care investesc un milion de euro ar putea primi cetățenia română mai repede
#DIRECT_ONE_73sjdx#
”Nu vorbim de forță de muncă în orice domenii, pentru că avem domenii în care avem excedent de forță de muncă internă. Vorbim numai de cele care pot aduce venituri mari la bugetul de stat și care sunt în situația de criză de forță de muncă”, a mai precizat acesta.
Pentru acest lucru, legea propune stabilirea unei liste cu ocupațiile pentru care resursa locală nu poate acoperi necesarul de locuri de muncă, listă ce ar urma să fie actualizată periodic prin Hotărâri de Guvern.
”Proiectul de lege a plecat din lipsa de personal calificat în anumite domenii. Și cel mai mult în industria de software, unde creșterea investiției cam ajunge la limita forței de muncă pe care o putem asigura din resursa internă. Deja există foarte mulți angajatori din domeniul acesta care au angajat personal specialiști din Ucraina, din Republica Moldova, dar care se zbat cu dificultăți birocratice peste care putem trece mai ușor”, a mai declarat Pambuccian.
De asemenea, în proiect se precizeaza că niciun român nu va fi disponibilizat drept urmare a angajării persoanelor respective.