Proiect PNL: Românii cu pensii sub 3.000 de lei vor primi gratuit adeverințele necesare la noua recalculare. Fenechiu: Am cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii (VIDEO)

Proiect PNL: Românii cu pensii sub 3.000 de lei vor primi gratuit adeverințele necesare la noua recalculare. Fenechiu: Am cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii (VIDEO)
Sursa foto: Daniel Fenechiu / Facebook

Mai mulţi parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede că persoanele cu pensii până în 3.000 de lei vor primi gratuit adeverințele pentru recalcularea pensiilor. În cazul celor cu pensii între 3.000 și 6.000 de lei, costul adeverințelor va fi pe jumătate decontat.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL și unul dintre inițiatorii proiectului, a susținut că acesta va fi adoptat „repede, pentru că am cerut procedură de urgență”. În opinia sa, noua lege poate ajunge în Monitorul Oficial și produce efecte în maxim o lună.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Pensionarii dau mii de lei pe adeverințe

„În perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025, se desfășoară operațiunea de completare a pensiilor cu ce rezultă din sporurile nepermanente sau din acordul global, pentru care fiecare pensionar trebuie să facă dovada sporurilor pe care le-a obținut în perioada muncii sau a acordului global, dovezile urmând să se facă cu adeverințe, multe din adeverințe fiind emise de firme de arhivistică ce păstrează practic în arhivă documentele de la societățile care nu mai funcționează, de la societăți care nu mai au arhivă sau și-au depozitat arhivele la aceste firme.

Am constatat în perioada dezbaterilor pe această temă că există o nemulțumire totală a pensionarilor legate de costurile obținerii adeverințelor și am înțeles de la pensionari că pentru a obține adeverințe pe 10 – 15 – 20 de ani pot cheltui sume mari, de mii de lei. Se pot duce spre 7-8.000 de lei.

Noi ne-am gândit că nu e vina pensionarului că nu poate să obțină dovada. Dovada respectivă, teoretic, e un drept al salariatului, și se crează și o discriminare între cel care a lucrat la o societate care și-a păstrat arhiva sau care a lucrat la stat și cel care a lucrat la o firmă care s-a desființat după 1990 și arhiva a fost predată”, a declarat Daniel Fenechiu.

Cum îi poate ajuta proiectul liberalilor pe pensionari

În acest context, el și alți colegi de-ai săi au inițiat o propunere legislativă „prin care toți pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei să poată obține gratuit aceste adeverințe, plata urmând s-o facă AJPIS-urile județene, iar ca să venim și în întâmpinarea celor care realizează pensii mai mari, între 3.000 și 6.000, în cazul lor AJPIS-urile să suporte jumătate din costurile cu emiterea adeverințelor. E o formă de reparație și ajutor în sprijinul oamenilor care au muncit”, a explicat Fenechiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`