Proiect nou de lege. Deținierea canabisului pentru consum propriu nu mai este sancționată cu închisoarea
Propunerea prevede ca deținerea canabisului în limita a trei grame, pentru consum propriu, să constituie o contravenție și să fie sancționată cu amendă de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei, nu cu ani de închisoare, transmite Libertatea.
Un nou proiect de modificare a Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost depus ieri, 8 mai, în Parlament. Documentul a fost depus la Camera Deputaților de către deputații REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda. Acesta din urmă susține înlăturarea sancțiunilor penale și înlocuirea acestora cu sancțiuni contravenționale.
Ce spune legea din prezent și cum va fi modificată
Proiectul urmărește să modifice Articolul 4 din Legea 143/2000, în care sunt stabilite pedepsele pentru deținerea de droguri pentru consum propriu:
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Acestuia i se adaugă, conform proiectului de lege, articolul 4.1 cu următorul cuprins:
(1) Prin excepție de la prevederile art. 4 alin. 1, deținerea de canabis, în limita a 3 grame, pentru consum propriu, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 de lei.
Traficul de droguri rămâne să fie urmărit penal
Proiectul subliniază în continuare că „deținierea de canabis (în limita a trei grame) pentru uz personal și consumul în sine rămân în continuare interzise legal. Numai că încălcările acestor interdicții sunt considerate a fi exclusiv încălcări administrative și sunt eliminate din domeniul infracțional. Traficul de droguri continuă să fie urmărit penal sub formă de infracțiune”, se arată în proiect.
Totuși, „judecătorii grăbiți” pot interpreta greșit, iar un consumator de droguri să fie pedepsit penal, la fel ca un traficant, atât timp cât nu sunt specificate în lege cantități care să facă diferența între posesie pentru consum propriu și posesie pentru trafic.
Cu toate acestea, procurorul Viorel Cerbu, șef DIICOT pe combaterea și prevenirea traficului de droguri a arătat într-un interviu pentru Libertatea că în 90% din dosarele care vizează deținerea de droguri pentru consum propriu (Articolul 4 din Legea 143/2000), procurorii dau renunțare la urmărirea penală, dacă nu se probează traficul de droguri.
El a spus că procurorii sunt sufocați de dosare, aproximativ 5.000 pe an, în care se concentrează pe consumul de droguri, în detrimental traficului cu acestea.