Proiect de lege: Jurnaliștii care dezvăluie acte de corupție vor primi 2% din prejudiciul recuperat
Jurnaliştii şi persoanele care vor dezvălui prin orice mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune) acte de corupţie vor primi, dintr-un fond special, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat, conform unui proiect de lege iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, relatează Mediafax.
Tudor Ciuhodaru a declarat că va depune un proiect legislativ ce are drept obiectiv combaterea corupţiei prin sprijinirea oricărui demers făcut de jurnalişti în demascarea practicilor ce afectează bugetul statului.
Demersul presupune crearea unui fond special, numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, care să sprijine, prin finanţarea directă, jurnalismul de investigaţie şi persoanele care au curajul să dezvăluie orice act de corupţie ce prejudiciază bugetul de stat, a spus deputatul.
Prin această lege, „toţi cei care aduc la cunoştinţa publică, prin utilizarea oricărui mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune) sau prin plângeri adresate în mod direct organelor de cercetare şi urmărire penală orice acte de corupţie, abuz în serviciu, delapidare, primire de foloase necuvenite, evaziune fiscală sau a oricăror acţiuni sau inacţiuni prevăzute de legea penală în vigoare, ce prin natura lor prejudiciază bugetul de stat, au dreptul să primească din Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, o finanţare egală cu 2% din valoarea prejudiciului, în maxim 30 de zile de la vărsarea sumelor recuperate la bugetul de stat”, susține Ciuhodaru.
Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie se constituie, potrivit proiectului legislativ, ca un cont special, deschis la Trezoreria Statului, în maximum 3 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, finanţat prin relocarea unui procent de 2% din prejudiciul recuperat la bugetul de stat, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţelor de judecată, ca urmare a dezvăluirii actelor de corupţie.
„Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare şi nici crearea de instituţii speciale. El reprezintă un instrument de luptă împotriva corupţiei instituţionalizate şi permite limitarea presiunilor politicului în activitatea jurnalistică, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigaţie”, mai spune Tudor Ciuhodaru.