Proiect controversat depus de UDMR în Parlament: Persoanele judecate care fug din țară devin aproape imposibil de condamnat în lipsă

Publicat: 24 02. 2017, 17:22

Un număr de 24 de senatori și deputați UDMR, printre care și președintele formațiunii Kelemen Hunor, au depus un proiect de modificare a Codului de procedură penală în Parlament pe 8 februarie. Printre moficările propuse se află și una extrem de controversată care face aproape imposibilă condamnare în lipsă a inculpaților care fug de justiție.

"Persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecăţii sau a intrat prin alte mijloace oficiale în posesia unor informaţii cu privire la locul şi data procesului, a fost informată despre posibilitatea pronunţării unei hotărâri în lipsă, precum şi dacă a fost reprezentată de un avocat ales sau desemnat din oficiu şi a beneficiat de apărare corespunzătoare în cadrul procesului.

Procedura de punere în executare a unei hotărâri definitive pronunţate în lipsa inculpatului poate fi declanşată numai dacă i s-a comunicat hotărârea şi numai după ce a fost informat în mod expres cu privire la dreptul la o nouă procedură de judecată sau la o cale de atac, la care are dreptul să se prezinte şi care permite o nouă stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotărârii iniţiale, respectiv dacă persoana în cauză declară în mod expres că nu contestă decizia sau nu solicită o nouă procedură de judecată ori nu introduce o cală extraordinară de atac în termen de 30 de zile de la primirea informaţiei legate de hotărâre", scrie în proiectul depus în Parlament, potrivit digi24.ro.

Inițiativa legislativă a fost trimisă, spre avizare, la Consiliul Legislativ și la Guvern, urmând să intre în dezbaterea comisiilor parlamentare.

Inițierea acestui proiect este extrem de interesantă în contextul în care fostul deputat UDMR Marko Attila este vizat de DNA într-un dosar al fostei șefe DIICOT Alina Bica, pe numele său fiind aprobat un mandat de arestare preventivă, pentru care DNA A primit acceptul Camerei Deputaților, dar care nu a putut fi pus în practică deoarece a fugit din țară. Marko Attila figurează în prezent pe lista "Most Wanted" a Poliției Române, iar conform avocatului său Eugen Iordăchescu, s-a aflat că Marko Attila se află la Budapesta și că nu intenționează să revină în România.