Proiect controversat: Cărbunele, eliminat din sistemul energetic național, conform PNRR. Mario de Mezzo (PNL): Oricum vrem să renegociem PNRR anul viitor (VIDEO)
Un controversat proiect de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere publică, prevede închiderea capacităților de cărbune până în 2030. OUG include termene limită asumate prin PNRR. Liberalul Mario de Mezzo susține că, oricum, România vrea să se angajeze anul viitor în renegocierea PNRR pe mai multe domenii.
Subiectul a fost dezbătut în emisiune „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Ce prevede proiectul de OUG privind cărbunele
Guvernul a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național, la care s-a angajat prin PNRR.
Planul interzice construirea de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă și retragerea din exploatare și închiderea definitivă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacități energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW.
Mario de Mezzo: OUG nu e în forma finală. Oricum renegociem PNRR
În fața criticilor aduse proiectului de OUG, liberalul Mario de Mezzo a susținut că oricum aceasta nu e varianta finală: „Această OUG produce efecte până în 2030, deci nu se închide nimic mâine. E pusă în debatere publică, actanții participă, au ocazia să spună ce ar trebui schimbat, deci nu e varianta finală a OUG.
La remarcat moderatoarei că OUG include termenele prevăzute în PNRR, liberalul a susținut: „Știm cu toții că vrem să renegociem PNRR anul viitor. Spune dl Budăi de două luni că vrea să renegocieze PNRR. Vrem să deschidem renegocierea PNRR și pe agricultură. Deci se vor deschide mai multe fronturi de negociere”.
„Această OUG nu e în formă finală, e în dezbatere publică, actanții pot să spune ce e în neregulă și ce putem modifica să fie bine”, a insistat Mario de Mezzo.
Marcel Boloș: Cei afectați de trecerea la energia verde vor fi ajutați
Pe 7 iunie, în cadrul aeleiași emisiuni, Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că românii care vor fi afectați de tranziția spre energia verde vor fi ajutați, iar Comisia Europeană a alocat sume importante în acest sens.
„La nivel de Comisie Europeană s-au alocat 2,1 miliarde euro ca reconversia populației să fie asgurată și să avem o tranziție spre energie verde fără costuri sociale prea mari. (…)
E angajamentul întregii UE de a trece la energia verde. Îi asigur pe toți cei afectați de problema trecerii la energia verde că pachetul de măsuri pe tranziție e extrem de generos și măsurile sunt foarte bune pentru cei afectați și bugetele sunt generoase pentru a începe tranziția justă – sunt 2,1 miliarde de euro”, a declarat Boloș.