Programul de guvernare PSD-UNPR-PC are 140 de pagini și a fost trimis deja la Parlament.
Președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a anunțat, vineri, că plenul Parlamentului ar urma să se reunească marți la ora 15.00 pentru asumarea răspunderii pe program.
Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite, şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.
„Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”, se arată în document.
„Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
VEZI aici programul complet al noului Guvern
– Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
– Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
– Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului
– Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
-Analizăm extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
– Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
– Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ
– Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârșitul anului 2016″, se arată în document.
În plus, documentul anunță că Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.
Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea că „sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale”, se arată în noul program al Guvernului.
Guvernul Ponta 3 mai prevede în noul program de guvernare susținerea statutului minoriăților, mai multe emisiuni în limba maghiară, precum și apărarea steagului secuiesc.
Guvernul a aprobat, miercuri seară, programul politic care actualizează programul de guvernare, au declarat surse oficiale, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineaţă.
Ponta a precizat că, în proporţie de 98-99%, programul de guvernare este identic cu cel pe care guvernul a primit votul Parlamentului în 2012, dar că unele obiective au fost atinse deja, aşa că documentul trebuie schimbat.