Profilul alegătorilor din România. Cum arată bazinele electorale ale PSD, PNL, USR și AUR și ce le diferențiază
Un studiu realizat și prezentat recent de institutul Avangarde arată că 61% dintre alegătorii AUR sunt bărbați, un aspect ce plasează formațiunea aflată la prima legislatură într-un contrast cu PSD, PNL și USR, care înainte de apariția partidului naționalist erau mai degrabă votate de femei decât de bărbați, conform datelor prezentate de Raluca Boboc într-un editorial în „Adevărul”.
Cum arată profilul alegătorilor la PSD, PNL, USR și AUR
- Profilul alegătorilor AUR: Gen – 61% bărbați și 39% femei; Vârsta – 36% au între 18-30 ani, 30% au între 31-50 ani, 20% au între 51-65 ani și 14% au peste 65 de ani; Studii – 30% sub medii, 62% medii, respectiv 8% superioare;
- Profilul alegătorilor PSD (înainte de apariția AUR): Gen – 49% bărbați și 51% femei; Vârsta – 6% au între 18-30 ani, 47% au între 31-60 ani și 47% au 61 de ani sau mai mult; Studii – 58% sub medii, 34% medii și 8% superioare;
- Profiul alegătorilor PNL (înainte de apariția AUR): Gen – 42% bărbați și 58% femei; Vârsta – 15% au între 18-30 ani, 60% au între 31-60 ani și 25% au 61 de ani sau mai mult; Studii – 38% sub medii, 38% medii și 24% superioare;
- Profilul alegătorilor USR (înainte de apariția AUR): Gen – 43% bărbați și 57% femei; Vârsta – 48% au între 18-30 ani, 43% au între 31-60 ani și 9% au 61 de ani sau mai mult; Studii – 20% sub medii, 42% medii și 38% superioare.
Eliminarea Dianei Șoșoacă din AUR, spune Raluca Boboc, „a fost o decizie mai mult decât oportună” pentru partid.
„Aşa cum arată cifrele, eliminarea Dianei Şoşoacă din partid a fost o decizie mai mult decât oportună pentru AUR. Fiind un public majoritar masculin, acesta avea nevoie să vadă că partidul este condus cu mână de fier de un bărbat, prezenţa în prim plan a unei femei «rea de gură» fiind inoportună şi alunga potenţialul electorat. Drept dovadă, după plecarea senatoarei, AUR a început să crească în sondaje”, a scris Raluca Boboc.
Ea consideră că „atât PNL, cât și USR au ignorat cu desăvârşire faptul că electoratul lor este format şi din persoane cu studii sub medii, chiar într-un procent destul de semnificativ”.
„Insistența ambelor partide pentru implementarea unor măsuri extrem de dure, precum carantina, sau măsuri abuzive, precum certificatul verde, au lovit direct în acest tip de electorat. De regulă, persoanele cu studii sub medii nu dispun de resurse materiale suficiente pentru a-şi permite măsuri prelungite de lockdown şi nici nu desfăşoară muncă de birou, astfel încât să poată lucra de acasă. Or, să susţii măsuri care vizează doar o mică porţiune din electoratul tău şi să ignori celelalte categorii care te votează dovedeşte o formă gravă de autism politic. În acest context, este destul de evident că aceste segmente din electoratul PNL şi USR au migrat către AUR”, a adăugat Raluca Boboc.