Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație

Publicat: 23 11. 2024, 16:15
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul Mircea Dumitru, doctor în filosofie, fost rector al Universității din București, a declarat că nu știe cu cine va vota duminică, la alegerile prezidențiale, dar sigur va merge la vot, deoarece „vreau să joc, știu că e important să joci, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație”.

Dumitru a mai afirmat că ne confruntăm cu o criză de lideri atât în România, cât și la nivel european în general, și că printre candidați avem „persoane onorabile”, dar „care nu cred că sunt foarte buni sau foarte pregătiți pentru această funcție de președinte”.

Profesor de filosofie: Ne confruntăm cu o criză de lideri

„Nu știu cu cine votez. Sunt în situația „cetățeanului turmentat”. De fapt, mai rău decât cetățeanul turmentat. Nici nu știu pe cine să întreb cu cine să votez. Prieteni foarte apropiați, membri ai familiei, ne spunem: „nu avem nici cel mai mic reper privind o alegere potrivită”.

Noi ne confruntăm cu o criză de lideri și în România, și la nivel european. Liderii care se propun intră într-un joc pe care nu-l stăpânesc: totala lipsă de predictibilitate a vieții, a ceea ce urmează. Merg la vot, sunt partizan al unui punct de vedere ideologic. Dar hotărârea va fi pe loc”, a declarat Mircea Dumitru, pentru HotNews.

Acesta a mai afirmat că e atașat valorilor liberale, „dar nu pot să înțeleg alianța cu PSD. Poate a fost ideea unei construcții mai stabile, dar această construcție n-a mers”.

Mircea Dumitru: Democrația este ceva perfectibil și nu avem în momentul de față o invenție mai bună

„Știți, la alegeri, mai sunt și alți factori care sunt pur și simplu de natură psihologică sau de natură estetică. Să nu-ți placă de cineva e o chestiune ireductibilă și fundamentală. L-ai văzut cum vorbește, l-ai văzut cum acționează, cum se prezintă și ai o antipatie pentru persoană.

Avem atâția candidați acum, e greu să te atașezi emoțional de vreunul. Prestațiile lor nu dau motive de hotărâre. Nu știu cu cine voi vota, dar cu siguranță voi merge la vot. Vreau să joc, știu că e important să joci, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație”, a mai explicat profesorul, pentru HotNews.

Cât despre remarca „votăm răul cel mai mic”, profesorul Mircea Dumitru a afirmat: „Sistemul ca atare trebuie să meargă mai departe. Democrația este ceva perfectibil și nu avem în momentul de față o invenție mai bună decât votul exprimat o dată la 4 ani sau la 5 ani. Prin urmare, trebuie să credem că există diferite gradații ale răului și că un rău e mai mic decât celelalte”.