Profesorul Christian Năsulea, în contextul protestelor: Cred că românii ar trebui să pună mai multă presiune pe politicieni, să-i premieze cu voturi când fac ce trebuie pe termen lung, nu când le dau un kilogram de zahăr (VIDEO)

Profesorul Christian Năsulea, în contextul protestelor: Cred că românii ar trebui să pună mai multă presiune pe politicieni, să-i premieze cu voturi când fac ce trebuie pe termen lung, nu când le dau un kilogram de zahăr (VIDEO)
Sursa foto: Christian Năsulea / facebook

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a explicat miercuri, pentru B1 TV, protestele transportatorilor și fermierilor din ultimele zile, revendicările acestora, ce a făcut Guvernul până acum și ce ar fi trebuit să facă.

„Cred că cetățenii de rând ar trebui să pună mai multă presiune pe politicieni, să-i premieze cu voturi când fac ce trebuie pe termen lung. Să nu-i mai premiem pe politicieni că ne-au dat un kilogram de zahăr și o sticlă de ulei acum, să-i premiem cu voturile noastre că au luat niște decizii care nu sunt neapărat ușoare, au purtat niște negocieri la sânge și au găsit soluții”, a declarat Christian Năsulea în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Năsulea: Fermierii și transportatorii au probleme de foarte mult timp și au înțeles că acum e momentul în care pot să li se rezolve

„Cred că o problemă pe care o au oamenii din Guvernul României ține și de modul în care au abordat din principiu anul 2024, prin lipsa de acțiune, justificată prin venirea alegerilor. Cumva au arătat că sunt deschiși cu toate categoriile sociale care au ceva de cerut, care au nevoie de ceva. Iată că avem acum noi categorii profesionale care ies în stradă, împreună cu vechile categorii profesionale care trebuiau oricum să iasă în stradă pentru că li s-au făcut niște promisiuni, iar acele promisiuni nu au fost respectate.

Și ajungem acum în situația în care avem și fermieri și transportatori care au revendicări, care sunt într-o anumită măsură justificate. Unele sunt mai justificate decât altele. Guvernul trebuie să accepte că are niște probleme de rezolvat”, a declarat profesorul de economie.

Acesta a mai precizat că oamenii sunt îndreptățiți să fie furioși mai ales că problemele lor trenează de ani întregi, iar guvernanții n-au catadicsit să le rezolve: „Nu mi se pare – și acesta cred că e un lucru important de menționat – că abordarea pe care a avut-o premierul, când a spus că e vorba de probleme mai vechi pe care nu le-a provocat actualul Guvern, e una corectă, că oamenii aceștia au probleme de foarte mult timp și au înțeles și ei că acum e momentul în care pot să li se rezolve”.

Contextul în care protestul transportatorilor poate genera costuri care să ne afecteze pe toți

„Pentru fermieri e mai ușor să protesteze pentru că sunt în afara sezonului, nu sunt în perioada de maximă activitate, deci impactul pentru activitatea lor e relativ redusă. La transportatori lucrurile sunt diferite, orice zi pierdută de la muncă înseamnă niște pierderi economice pentru ei și cei care depind de ei. Dar e adevărat că transportatorii români suferă prin faptul că nu suntem în Schengen, că granițele cu Schengen nu sunt optimizate cât ar fi nwvoie ca să nu mai stea cu zilele cu marfa în așteptare, ca aceasta să fie verificată. Deci avem de-a face cu pierderi economice, dar nu cred că sunt atât de mari, cauzate strict de proteste, încât să ne apucăm să facem niște calcule.

Dacă se generalizează această situație și se adună zilele de protest, vom vedea niște costuri care vor începe să ne afecteze pe toți.

Nu va mai fi doar problema Guvernului, va fi problema noastră a tuturor, că după ce că se scumpesc tot felul de factori care duc la scumpirea produselor de la raft, și aceste proteste, problemele reale ale fermierilor vor duce la scumpiri suplimentare ale produselor”, a mai explicat Christian Năsulea.

Acesta a spus apoi că abordarea ministrului Agriculturii, Florin Barbu (PSD), e „foarte greșită” pentru că parte din revendicările fermierilor sunt perfect justificate, legate de probleme persistente de ani întregi, inclusiv întârzierea nepermisă a subvențiilor.

Christian Năsulea, despre problema cerealelor ucrainene

Profesorul a explicat apoi de ce pentru problema cerealelor ucrainene trebuie găsită o soluție pe termen lung: „Aici mi se pare că fermierii nu au viziune de ansamblu. Nici n-ar trebui să aibă, pentru că ei trebuie să-și vadă de afacerea lor, dar nici ministru Agriculturii nu înțelege că pe termen lung cerealele din Ucraina vor continua să vină. Intenția noastră după ce vom ieși din această problemă a războiului e să integrăm Ucraina în zona economică europeană și atunci trebuie să se lucreze la mecanisme care să asigure o concurență loială între cerealele ucrainene și cele din celelalte state UE. Trebuie eliminată problema de fond pe termen lung, nu să căutăm tot felul de petice pe care să le punem, așa încât oamenii să meargă acasă acum și să iasă iar iar în stradă eventual la anul, să nu-i mai deranjeze într-un an electoral”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul