Profesorul Alexandru Rafila a spus când va veni valul patru al pandemiei. Cu cât va crește numărul cazurilor de COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a spus când va veni valul patru al pandemiei. Cu cât va crește numărul cazurilor de COVID-19
Foto: Alexandru Rafila / Facebook

Profesorul Alexandru Rafila a explicat care este indicatorul care va determina valul patru al pandemiei de COVID-19 în România.

Reprezentantul României la OMS spune că o dublare a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, raportată de la o săptămâna la alta, ar putea indica valul patru al pandemiei.

Indicatorul care va determina valul patru al pandemiei în România

„Dacă vrem să sperăm la o stabilire, sau la o reducere a numărului de cazuri, trebuie să fie sub unitar, adică o persoană să nu îmbolnăvească mai mult de o persoană. Deci, raportul acesta supraunitar -1,7 este astăzi de exemplu şi arată că infecția este în creștere. Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4”, a declarat reprezentantul României la OMS, la Antena 3.

Totodată medicul Alexandru Rafila a precizat că cea de-a treia doză de vaccin ar trebui să fie una compatibilă cu tulpina aflată în circulație la momentul administrării, pentru a fi eficientă.

„A treia doză de vaccin ar trebuie să fie compatibilă cu tulpină circulantă în acel moment”, explicând că deocamdată experții ar trebui să mai aștepte administrarea celei de-a treia doză, dar și discuțiile legate de aceasta.

Valeriu Gheorghiță: „Valul patru ar putea fi mult mai agresiv”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, în timpul conferinței de presă de marți, că valul patru al pandemiei ar putea fi mult mai agresiv, având în vedere tulpina Delta, variantă dominantă la acest moment în Europa.

„Din datele existente, cunoaștem faptul că este mult mai contagioasă și aceste lucruri sunt deja cunoscute, are o contagiozitate și o transmitere de la o persoană la alta de 2 ri mai mare față de tulpina inințială. În ceea ce privește virulența, se pare că ar crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai ult decât tulpinile inițiale, decât celelalte variante de îngrijorare.

Din datele care sunt modelate în momentul de față matematic se estimează că în 20 până la 50% din cazuri, persoanele diagnosticate sunt cazuri de reinfecții, tocmai pentru că tot mai multe date arată că odată ce persoanele au trecut prin boală la mai mult de 6 luni activitatea neutralizantă a anticorpilor pentru varianta delta este aproape nedetectabile, lucru care se corectează prin vaccinare.

Experții acest lucru estimează că valul patru va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferențele fiind legate de nivelul de imunizare din populație , niveluld e vaccinare. Cu cât numărul și procentul persoanelor vaccinate este mai mare și aici mă refer la persoane vulnerabile, cu atât consecințele negative va fi mai mic”, a declarat Valeriu Ghoerghiță, la Palatul Victoria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`