Profesorii, supărați pe Iohannis: „Legile Educației sunt criticate de noi, de experți, de organismele internaționale. Nu ne aude nimeni!” / „Am stat 4 ore la coadă să-l votez… Iohannis lasă țara mai prost decât a preluat-o” (VIDEO)

Publicat: 04 07. 2023, 20:09
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, și Adriana Radu, profesoară la un colegiu din Iași, l-au criticat, marți, pe președintele Klaus Iohannis pentru eșecul proiectului său de suflet – „România Educată”.

Marți, Iohannis a promulgat noile Legi ale Educației, rezultatul programului său „România Educată”, în cadrul unei ceremonii cu fast la Palatul Cotroceni. Numai că noile legi, atât de lăudate de el, sunt puternic contestate de specialiști, organismele internaționale, elevi, studenți și profesori.

Adriana Radu a deplâns faptul că toți acești oameni sunt ignorați, iar politicienii Puterii au votat niște legi care sigur nu vor rezolva problemele din sistemul de învățământ, ba dimpotrivă.

La rândul său, Corneliu Bjola a susținut că ambele mandate ale lui Iohannis reprezintă un eșec și nu doar în planul educației. Lui îi pare rău că în 2014 a stat patru ore la coadă ca să-l voteze pe Iohannis.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Profesori critică Legile Educației, atât de lăudate de Iohannis

„Această ceremonie nu ne surprinde și se înscrie în rândul acelor festivități organizate atât la nivel central, cât și local, care au ca scop camuflarea problemelor din învățământul preuniversitar. Asta face și ministrul Educației. Azi face și primul reprezentant al țării, o ceremonie fastuoasă pentru a acoperi problemele reale din învățământ.

De altfel, această lege a fost criticată de noi, profesorii, de experții din educație, inclusiv organismele internaționale au adresat critici dure la adresa acestei legi și avem impresia că vorbim, dar nimeni nu ne aude. Toată lumea se declară nemulțumită de aceste Legi ale Educației, iar dl președintele organziează o ceremonie…”, a declarat Adriana Radu.

Profesoara a reproșat și momentul ales pentru o astfel de festivitate: „Și mai e și momentul ales… Ieri s-au anunțat rezultatele de la Bacalaureat, rezultate slabe și foarte slabe. Îi vedem pe inspectori și pe directori lăudându-se cu cele 54 de note de 10. Sunt foarte foarte puține. Și, oricum, elevii cu note mari sunt puțini și e o polarizare a sistemului de învățământ. Rezultatele la Evaluarea Națională sunt și ele foarte, foarte slabe, copii pierduți pe drum…”.

„Dacă facem statistici reale, observăm că unul din doi copii a abandonat școala. Sunt probleme foarte multe în sistem și a căror rezolvare nu o văd prim punerea în aplicarea a acestor legi.

Nu poți face reformă într-un sistem de învățământ îmbătrânit, cu foarte puțini bani și cu puțină receptivitate din partea decidenților. Susținerea pentru proiect e doar politică, profesorii, specialiștii, organismele internaționale nu susțin aceste legi”, a insistat profesoara Adriana Radu.

„Mandatele lui Iohannis sunt un eșec”

La rândul său, profesorul Corneliu Bjola a susținut că mandatele lui Iohannis la Cotroceni sunt un eșec: „Lasă țara mai prost decât a preluat-o”. Acesta a remarcat apoi faptul că la ceremonia de azi au fost plagiatori sau oameni care, din funcțiile lor, i-au apărat pe plagiatori, iar acest lucru a contrastat cu discursul lui Iohannis despre integritate.

„Să ne amintim de unde a plecat… 2014… Personal am stat patru ore la Londra, la coadă, în 2014, pentru o frază pe care dl Iohannis a menționat-o – că cel care plagiază trei cuvinte nu are loc în politică. Acest lucru s-a dezavuat, s-a terminat foarte rapid. (…)

Dincolo de festivism, e un simbol destul de potrivit pentru acest final de mandat, care e un eșec, eșec pentru cei care au avut speranțe”, a mai susținut profesorul Corneliu Bjola.