Prioritățile lui Daniel David la Ministerul Educației: Ce și-a propus să facă în sistemul superior, preuniversitar și în cercetare (VIDEO)

Publicat: 03 01. 2025, 12:31
Daniel David, ministrul Educației. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Daniel David, noul ministru al Educației, a vorbit vineri, pentru B1 TV, despre prioritățile sale în prima parte a anului în ceea ce privește funcționarea sistemelor superior, preuniversitar și de cercetare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.

Daniel David, despre prioritățile sale la Ministerul Educației

„În prima parte a anului, cel puțin până la alegerile prezidențiale, sigur că misiunea principală, una obișnuită, ține de funcționarea sistemelor superior, preuniversitar și de cercetare și de a începe să implementăm unele elemente importante din programul de guvernare.

În zona învățământului superior e clar că în prima parte a anului vom da drumul criteriilor naționale pentru evaluarea gradelor didactice și de cercetare superioare, mă refer aici la profesor, conferențiar, cercetător principal I și II și, foarte important, vor începe să ordonăm un pic, să reorganizăm sistemul învățământului superior, astfel încât universitățile să-și asume o misiune foarte clară, așa cum cere Legea Învățământului Superior, adică unele mai mult focalizate pe educație, altele pe educație și cercetare, altele pe cercetare avansată.

Astfel le dai voie să-și definească mai clar singure misiunea academică, să se lege mai bine cu piața muncii, studenții beneficiază prin faptul că vor fi mai bine integrați pe piața muncii și au o legătură mult mai clară cu autoritățile locale sau naționale.

În zona cercetării, trebuie să demarăm procesul de evaluare a tuturor unităților de cercetare, mă refer la toate institutele și toate universitățile, ca apoi să eliminăm o tară, un element care ne ține în spate de foarte mulți ani, ca să nu spun de după Revoluție, anume fragmentarea sisiemului național de cercetare. Avem zeci și zeci de institute, spre 100 de universități publice, private, de diverse tipuri, centre ce cercetare. E momentul să le evaluăm, să vedem care sunt performante și doresc să rămână autonome, ca să le susținem bine și să devină competititve, și care vor să intre în zone de consorții, zone de coordonare reciprocă, să avem ecosisteme mult mai puternice.

În zona învățământului preuniversitar, cred că elementul cel mai important e să punem în dezbatere publică, să dăm drumul la planurile-cadru pentru liceu, care au fost amânate de ani de zile, și, în același timp, să pregătim cu grijă celelalte activități majore – titularizarea, examenele naționele, etc.”, a explicat noul ministru al Educației.

În aceeași emisiune, Daniel David a vorbit despre bugetul ministerului, dar și despre nemulțumirile profesorilor și studenților după adoptarea Ordonanței „trenuleț”.