Primele pensii recalculate vor fi livrate în septembrie. Ministerul Muncii cere Guvernului încă 600 de milioane de lei pentru a face plățile

Publicat: 14 08. 2024, 09:24
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Muncii cere Guvernului să majoreze cu 600 de milioane de lei bugetul asigurărilor sociale de stat pentru a asigura fondurile necesare pentru plata primelor pensii mărite. Informațiile apar într-un memorandum aflat miercuri pe agenda Guvernului, informează HotNews. Primele pensii recalculate ajung la beneficiari în septembrie.

E nevoie de bani în plus pentru pensiile recalculate

Ministerul Muncii a constatat că e necesară majorarea limitei de credite de angajament și credite bugetare la titlul 57 “Asistență socială“ cu suma de 600 milioane de lei „pentru asigurarea necesarului de fonduri pentru plata primei transe de pensii aferente lunii septembrie a.c. recalculate în conformitate cu prevederile Legii nr.360/2023”.

Jumătate din banii de pensii trebuie virați în conturile Poștei cu trei zile înainte de 1 septembrie.

Între timp, toți guvernanții dau asigurări cu fiecare ocazie că sunt bani la buget pentru plata pensiilor mărite.

Pensiile recalculate, impact de peste 2 miliarde de lei pe lună asupra bugetului

Recent, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a vorbit despre impactul pensiilor mărite asupra bugetului țării, care deja are un deficit mare.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a afirmat ministrul Marcel Boloș, pentru profit.ro.

Boloș a mai spus că deficitul bugetar a sărit deja de 4%, în condițiile în care Guvernul și-a asumat un deficit de 5% pe tot anul, iar Comisia Europeană estimează că acesta va fi de 6,9%.