Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: „Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple și să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: „Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple și să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială”
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Sursa foto: Nicuşor Dan / Facebook

Primarul general Nicușor Dan caută sprijin la partidele de dreapta pentru a trece acel proiect prin care își dorește un referendum pe data de 24 noiembrie, când va avea loc și primul tur al alegerilor prezidențiale și prin care, bucureștenii să decidă dacă primarul general este cel care trebuie să autorizeze construcțiile în Capitală și cel care trebuie, de asemenea, să împartă banii către sectoare.

Nicușor Dan spune că Guvernul decide dacă lucrurile vor fi mai simple sau mai complicate din punct de vedere tehnic

„Am venit la prieteni, sunt oamenii cu care am făcut campania electorală și acum și acum 4 ani. Nu am avut emoții în privința acestui set de solicitări care-i permite primarului municipiului București să realizeze cu resurse, resurse pe care nu le-a avut în primul mandat, să realizeze ceea ce vrea să facă alături de Consiliul Genral pentru bucureșteni.

Mulțumesc pentru suport pentru Refernedumul local pe care o să-l votăm luni și o să-l organizăm pe 24 noiembrie și sunt convins că veți convinge bucureștenii că ceea ce spunem noi este corect.

Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple și să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială, dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. Eu am anunțat aceste referendumuri deja pe 9 iunie, nu cred că e o surpriză pentru nimeni că Consiliul General va vota luni organizarea lor.

Nu există întrebarea dacă se poate organiza referendumul. România este o democrație, în democrație cetățenii conduc prin două instituții, prin alegeri și prin referendum, nu există dacă. Singura chestiune tehnică este dacă simplificăm sau o lăsăm așa.

Dacă nu e simplificată, una dintre problemele tehnice este că legea alegerilor prezidențială spune că urnele se închid la ora 21.00 și legea referendumului național sau local spune că se închid la ora 23.00. Asta e o chestiune tehnică.

O altă chestiune tehnică este componența comisiilor, ar tebui să avem două comisii în loc de una și evident cheltuielile se dublează. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de către un consiliu local să nu poată fi organizat.”, a spus Nicușor Dan în conferința de presă comună cu Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei și eurodeputatul Eugen Tomac, cel care va deschide lista la Senat.

Întrebat dacă a vorbit despre referendumul, pe care-l anunțase chiar în momentul în care a câștigat cel de-al doilea mandat, cu Marcel Ciolacu, în persoană sau la telefon, primarul Nicușor Dan a spus că nu a discutat cu premierul despre acest subiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:22 - Simona Spătaru, despre cazul dronelor: Așteptarea aceasta infinită pentru a modifica două virgule într-un text de lege este complet inexplicabilă pentru Guvern (VIDEO)
22:02 - Fiica Oanei Roman are salariu la 10 ani. Din ce își câștigă banii
21:56 - Avocații lui Nelu Tătaru, după perchezițiile din biroul de la spitalul din Huși: Au durat mai mult de șapte ore. Nu s-a găsit nicio bancnotă / S-a găsit o găină, nu s-au găsit ouăle. Nu era găina din anchetă (VIDEO)
21:52 - 10 alimente cu „zero calorii”, recomandate persoanelor care vor să piardă din greutate
21:24 - Raluca Turcan, despre schema nou-lansată pentru industria cinematografică: Statul ungar a câștigat 1,2 miliarde de euro în urma unei scheme similare. Noi anticipăm în perioada următoare peste 370 de milioane de euro (VIDEO)
21:24 - Cât costă un abonament la sală în România. Sunt mai scumpe decât în Vest
21:23 - Poliția Română a confirmat că cei trei copii dați dispăruți au fost depistați alături de tatăl lor în Serbia: „La acest moment, minorii sunt în afara oricărui pericol”
21:02 - Sondaj CURS: Patru candidați cu șanse să intre într-un tur 2 împotriva lui Marcel Ciolacu la prezidențiale. PSD și PNL, pe primele poziții la parlamentare
20:58 - Ce mesaj a postat Liam Payne cu o oră înainte să moară. A căzut de la etajul 3 al unui hotel
20:57 - Raluca Turcan, despre referendumul lui Nicușor Dan: Să dăm o Ordonanță de Urgență, să fie secțiile de votare suprapuse și să sprijinim o consultare a bucureștenilor, care este necesară pe niște chestiuni foarte importante (VIDEO)