Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, a declarat că problema de fond în ce privește gestionarea populației de urs din România pornește de la faptul că deciziile sunt luate de autoritățile din București, care nu se confruntă cu astfel de situații.
„Problema de fond este locul în care se ia decizia, iar locul unde se ia decizia nu se confruntă cu această problemă, pentru că în Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă. Nemaivorbind de absurditatea situației, nu cred că treaba unui primar la 1:30 noaptea este să stea prin păduri sau la marginea orașului să se uite la un urs și să ia o decizie. Eu nu sunt nici vânător, nici biolog, sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiști și mă întreabă ce facem cu ursul. (…)
Să îmi dea decizia prin care pot să influențez numărul de urși, și după aceea sunt de acord, dar partea de reglementare a numărului de urși e la București, și îi doare în cot de problemele noastre, iar partea nasoală în care tu trebuie să decizi viața sau moartea animalului ți se aruncă ție. Nu e ok”, a declarat Antal Arpad, citat de We Radio Sfântu Gheorghe.
În urmă cu două săptămâni, un urs a fost ucis după ce a devenit agresiv. Primarul a insistat că legea a fost respectată, dar îi e teamă să nu aibă probleme pe viitor, „că mâine-poimâine mă cheamă un procuror să mă întrebe de ce am decis să fie adormit ursul, și eu trebuie să iau legea să văd ce scrie, să demonstrez că ursul nu a venit pentru prima dată în oraș, e același, a fost agresiv”.
Două zile mai târziu, un alt urs a fost văzut pe aceeași stradă: „Eu luni noaptea căutam ursul ăsta pe întuneric, nu l-am găsit”.
„Problema e că nu știm câți urși sunt în România. Vânătorii spun că sunt 12.000, verzii spun că sunt 4.000. Eu,
sociolog fiind, cred că exagerează și vânătorii, pentru că au interesul să vâneze mai mult, și exagerează și verzii care au interesul să primească bani de la UE să protejeze urșii (…) Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. Eu sunt un iubitor al ursului, sunt mândru că în Secuime sunt urși, este un simbol al zonei, dar mie îmi place ursul în pădure, nu în oraș sau cerșind la marginea drumului, nu-mi place ursul care este lovit de tren sau mașină”, a mai declarat primarul Antal Arpad.