Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, despre inundațiile din județ: La 150 de l/mp, chiar 280 l/mp în unele zone, e greu de crezut că o formă de amenajare hidrografică le-ar fi putut ține piept (VIDEO)

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, despre inundațiile din județ: La 150 de l/mp, chiar 280 l/mp în unele zone, e greu de crezut că o formă de amenajare hidrografică le-ar fi putut ține piept (VIDEO)
Sursa foto: Facebook / Ionut Pucheanu

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a vorbit despre inundațiile din județ, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și s-a arătat de părere că este „greu de crezut că o formă de amenajare hidrografică ar fi putut ține piept la ceea ce am văzut”.

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, pe B1 TV despre inundațiile din județ

Întrebat dacă se putea face ceva pentru evitarea dezastrului, edilul a explicat: „Depinde pe cine întrebați. Dacă veți întreba publicul larg, evident de fiecare dată autoritățile locale sunt de vină (…). În situații dintr-acestea absolut excepționale, cel mai probabil, indiferent ce ai fi gândit la un moment dat, vă spun pentru cei care nu au fost la fața locului să își dea seama cât de mare a fost apa, eu, încă o dată, nu sunt specialist în amenajări hidro, dar, așa cum toată lumea își poate da cu părerea, o fac și eu, din punctul meu de vedere, nu cred (…). că ar fi putut fi realizată o amenajare hidrografică care să poată preveni ceea ce s-a întâmplat în weekendul acesta în județul Galați”.

„Evident că a face ceva în plus e cu atât mai bine. E posibil, într-adevăr, ca prezența unui număr consistent de diguri sau de baraje, care să mai poată opri din acest flux de apă de-a lungul acestor două râuri care fac de fiecare dată probleme, e posibil să fi diminuat situația la care ne uităm noi astăzi, dar atunci când, credeți-mă pe cuvânt, îți vin aproape de nicăieri 2,5 metri, 3, pe alocuri chiar 4 metri de apă înălțime, pe o lățime de aproximativ 300-400 de metri în anumite zone, mi-e greu să cred că ceva poate face față”, a adăugat Ionuț Pucheanu.

Ionuț Pucheanu: Este greu de crezut că o amenajare hidrografică le-ar fi putut ține piept

„Situația de la Galați a fost una absolut excepțională, pentru că apa n-a venit din amonte așa cum de obicei e o acumulare undeva în amonte și vine și mătură tot, nu! Această acumulare de apă s-a întâmplat ad hoc. Toată zona celor 22 de comune afectate e într-o zonă între dealuri (…). Să văd pe versanți stânga-dreapta ravene create de curgerea apelor de jumătate de metru, poate chiar un metru adâncime, eu până acum nu am văzut. La 150 de l/mp, sunt zone unde s-au înregistrat chiar 280 l/mp, credeți-mă, greu de crezut, nu spun că imposibil, dar greu de crezut că o formă de amenajare hidrografică ar fi putut ține piept la ceea ce am văzut astăzi”, a mai spus primarul din Galați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`