Primarul Dan Tudorache, despre focarul de Covid-19 de la căminul de bătrâni din Sectorul 1: DSP București a refuzat testarea. De asta s-a ajuns în această situație. La Primărie am cumpărat teste. Ce era să fac? Îi lăsam pe oamenii ăia să moară?’ (VIDEO)

Publicat: 24 07. 2020, 17:03
Foto: Facebook / Dan Tudorache

Cazul de la căminul de bătrâini din Sectorul 1 al Capitalei, unde trei persoane au murit din cauza Covid-19, iar alte 30 sunt spitalizate, ia amploare. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat pentru B1 TV că este vorba despre un cămin de bătrâni priva, nu aflat în subordinea Primăriei Sectorului 1. Potrivit acestuia, DSP ar fi refuzat testarea imediată a tuturor bătrânilor internați aici.

Focar de Covid-19 la un cămin de bătrâini din Sectorul 1. Cespune primarul Dan Tudorache

“Am aflat despre acest subiect și cred că de vină este DSP-ul, care chiar își bate joc. Asta e părerea mea.

Și noi am avut nevoie de DSP acum 2-3 luni, să testeze personalul, să testeze bătrânii din centre. Nu au făcut-o. A trebuie noi să cumpărăm teste și să-i testăm noi prin Centrul Medical Caraiman. ”

Aici, DSP București a refuzat testarea. De asta au ajuns în această situație bătrânii din acest cămin”, a spus Tudorache ]n cadrul emisiunii ‘Se întâmplă acum’ de pe B1 TV.

Întrebat dacă e adevărat că atunci când reprezentanții DSP s-au dus la acest cămin de bătrâni, unde trei oameni au murit, iar alți 30 sunt internați, s-au apucat de numărat sticlele cu alcool sanitar și măștile de protecție, primarul Sectorului 1 a spus că “așa am și eu informația”.

“E o informație pe care am primit-o și eu, dar nu pot să confirm. S-au plâns că DSP-ul nu i-a ajutat absolut deloc”, a spus edilul Tudorache.

Dan Tudorache a aacuzat totodată Direcția de Sănătate Publică București că nu a venit la solicitarea Primăriei Sectorului 1 să testeze personalul, în timpul stării de urgență.

“A fost perioada când trebuia să băgăm în carantină toți angajații. Ei plecau acasă, după 7 sau 14 zile, iar eu trebuia să îi testem pe toți care intră în contact cu bătrânii din centru. Am pierdut două zile, deci a trebuit să țin o tură mai mult, pentru că DSP ne-a plimbat. Ăsta e termenul corect – ne-a plimbat. Și așa a trebui să cumpărăm noi teste și să ne testăm personalul. Ei au venit după ce am testat și le-am zis ‘Domne, de ce ai venit acum? Eu aveam nevoie atunci’.

Au spus așa: O să venim, dar nu avem acum timp, avem alte priorități. Pentru mine era ‘nu vin’. Ei au venit după 48 de ore, eu testasem deja oamenii și făcusem schimbul personalului.

Asta e ce mi s-a întâmplat mie. Povestesc din ce mi s-a întâmplat”, a mai spus edilul.

În Sectorul 1, potrivit primarului, sunt cinci cămine de bătrâni ce aparțin de Primărie, cu peste 700 de persoane internate.

Dan Tudorache a mai precizat că instituția pe care o conduce a testat populația atunci când a fost solicitată, în starea de urgență.

Potrivit edilului, acum a fost întrebat de Curtea de Conturi dacă a avut autorizație de la DSP să testeze populația.

“Ce era să fac? Îi lăsam pe oamenii ăia să moară?”, a conchis edilul Sectorului 1.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Directoarea unui cămin din Capitală, focar de COVID-19: „E o crimă ce se întâmplă, ne rugăm de DSP să ne testeze”

Directoarea căminului din Sectorul 1 a declarat pentru Europa Liberă că s-a rugat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) să testeze toți rezidenții, iar răspunsul primit a fost că sunt ocupați.

Testarea a fost făcută totuși în tranșe de DSP, la aproape o săptămână de la primul deces din cămin, dar rezultatele au venit pentru doar 33% dintre cei care trăiesc în cămin.

„Situația este mai mult decât dramatică, este crimă, în condițiile în care noi am insistat la Direcția de Sănătate Publică în permanență. Nu știm încotro să o mai apucăm”, a declarat pentru Europa Liberă, Iuliana Căpraru, directoarea căminului de bătrâni din nordul Capitalei.