Primarul Cristian Matei din Turda, acuzat de ANI de conflict de interese. Edilul ar fi angajat pentru primărie o societate de avocatură cu care avusese și el contract

Publicat: 07 10. 2024, 11:08
Sursa foto: Facebook - Cristian Matei

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese administrativ, anunță ANI într-un comunicat transmis luni.

Cristian Matei ar fi angajat pentru Primăria Turda o societate de avocatură cu care avusese și el contract

ANI îl acuză pe Cristian Matei că, „în perioada exercitării mandatului de primar (2020 – 2024), a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistență juridică, încheiat între Primăria Municipiul Turda și o societate civilă de avocați cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior un contract de asistență juridică”.

„Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art.  228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003”, mai susține ANI.

Alți trei oficiali acuzați de ANI de „incidente de integritate”

ANI susține că Linica Stan, consilier local în Mangalia, „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 iunie 2021, întrucât, exercită simultan cu funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal Mangalia și o funcție de conducere în cadrul unui partid politic”.

„Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 187, alin. (1) și alin. (13) și art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006”, notează ANI.

„De asemenea, menționăm faptul că la data de 13 aprilie 2023, Agenția Națională de Integritate a constatat și  conflictul de interese administrativ în cazul lui STAN LINICA, întrucât, În calitate de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către o asociaţie de utilitate publică. Printre membrii fondatori ai acestei Asociații se află și o organizație al cărei președinte este persoana evaluată, precum și o societate la care soțul și fiul acesteia, dețin calitatea de unic asociat și administrator. Prin adoptarea acestor Hotărâri ale C.L. s-a  creat un avantaj patrimonial pentru aceste două entități. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin.(1), lit. a), b) și f)  din O.U.G. nr. 57/2019”, se mai arată în același comunicat.

Despre Toader Balaj, consilier local în comuna Racșa, județul Satu Mare, ANI susține că, „în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la adoptarea unor Hotărâri ale C.L. Racșa privind aprobarea unor protocoale de colaborare între comuna Racșa și o Asociație în cadrul căreia fiul acestuia deține calitatea de membru, în vederea organizării unor evenimente”.

„Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003 și prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.”, afirmă ANI, care îl acuză pe consilierul local din Racșa de conflict de interese administrativ.

Totodată, ANI îl acuză de incompatibilitate pe Ion Scurtu, consilier local în comuna Puiești, județul Vaslui.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 ianuarie  2021 – 01 februarie 2023, întrucât, a exercitat simultan cu funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului com. Puiești, jud.Vaslui. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 88, alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 227 din O.U.G. nr. 57/2019”, susține ANI.