Prima zi a Congresului PSD: Social democrații își aleg președintele și echipa de conducere

Publicat: 19 04. 2013, 10:32
Foto: evz.ro

Social democraţii s-au reunit vineri în prima zi a Congresului PSD, la care se va decide noul preşedinte al partidului, dar şi preşedintele executiv şi cel de onoare. Miza pentru aceste funcţii nu este prea mare, potrivit analiştilor politici, asta având în vedere că, cel mai probabil, Ponta îşi va revendica din nou şefia formaţiunii, iar Liviu Dragnea va fi ales preşedinte executiv. La această oră are loc faza pe ateliere, la Parlament.

Bătălia cea mare la PSD se dă însă între baronii locali, pe funcţiile de vicepreşedinte. Astfel, PSD va avea opt vicepreşedinţi regionali, poziţii pentru care vor vota doar delegaţii din aceste zone.

Cea mai dură bătălie din PSD se anunţă cea pentru funcţia de vicepreşedinte pentru regiunea Sud-Est. Şi-au anunţat deja candidatura baronul din Vrancea al PSD, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală. Nu este pentru prima competiţie între Oprişan si Constantinescu. Cei doi s-au bătut în urmă cu câteva săptămâni pentru şefia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. În cadrul acestei regiuni, decisiv poate fi votul dat de celelalte 3 judeţe: Tulcea, Brăila şi Galaţi. Asta în condiţiile în care Dan Nica şi Gheorghe Bunea Stancu au decis să opteze pentru funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional.

A doua zonă de conflict intern este Regiunea Sud – Vest. Protagoniştii  sunt Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.

Ca să evite o luptă în patru pentru supremaţie în Regiunea Sud, alţi doi competitori, Adrian Duicu preşedintele CJ Mehedinţi şi Ion Călinoiu – preşedintele CJ Gorj, şi-au depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte naţional. De asemenea, Ion Câlea – preşedintele CJ Vâlcea va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional.

În Regiunea Vest, bătălia se dă între Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă. Senatorul Ilie Sârbu nu candidează pentru o funcţie în cadrul Biroului Politic Naţional al PSD, el urmând să participe la lucrările acestui for în calitate de lider al grupului PSD din Senat.

Duelul în Regiunea Sud, este între preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Şeful Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu s-a înscris în cursa pentru funcţia de vicepreşedinte naţional, însă va fi un arbitru în bătălia dintre Cosma şi Ciupercă pentru şefia Regiunii Sud.

Noul Statut al PSD prevede câte opt locuri de vicepreşedinte naţional şi opt de vicepreşedinte regional. Vicepreşedinţii naţionali vor fi votaţi de delegaţii din toate organizaţiile, primii opt fiind declaraţi câştigători, în timp ce vicepreşedinţii regionali vor fi votaţi doar de delegaţii din regiunile din care provin.

PSD își alege conducerea

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: