Prima ședință a CSAT condusă de Ilie Bolojan ca președinte interimar. Subiectele pe ordinea de zi

Publicat: 28 03. 2025, 08:20
bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vineri, 28 martie, are loc prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) convocată de Ilie Bolojan de când e președinte interimar. Principalele subiecte de discuție au legătură cu războiul rus în Ucraina și activitatea din anul trecut a instituțiilor din domeniul securității naționale.

Subiectele discutate în CSAT

Potrivit Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a CSAT sunt următoarele subiecte:

  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse.
  • Implicații pentru România; Poziționarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina;
  • Raport privind activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024 și principalele obiective pentru anul 2025;
  • Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2024.

„În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, se mai arată în comunicatul oficial.

Concluzii după summitul statelor europene care sprijină Ucraina. Ce a spus Bolojan

Joi, președintele interimar Ilie Bolojan a participat la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai „Coalition of the willing” privind securitatea în Ucraina, desfășurată la Paris.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul reuniunii au fost desemnați preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul britanic, Keir Starmer, ca reprezentanţi ai Europei pentru posibile discuţii de pace privind războiul cu Rusia. De asemenea, aliaţii Ucrainei au luat în considerare consolidarea sancțiunilor contra Rusiei, pentru a pune presiune pe aceasta.

Macron a declarat, la rândul său, că o delegație franco-britanică va merge în Ucraina în zilele următoare pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene şi o posibilă desfăşurare de forţe din ţările aliate după un eventual acord de pace.

Iar Ilie Bolojan a declarat: „Așa cum v-am spus, un punct important a fost asigurarea sprijinului în continuare pentru Ucraina și pentru întărirea flancului estic. România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina, pentru că fără o astfel de susținere există riscul de cădere a Frontului și, practic, ucrainenii prin ceea ce fac, apărându-și cetățenii și teritoriul, țin pericolul la distanță”.

De asemenea, Bolojan a repetat că România nu va trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.