Prima reacție a lui Iohannis privind supraimpozitarea românilor care câștigă mai mult ca el: „Măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil”

Publicat: 25 04. 2023, 19:52
Actualizat: 25 04. 2023, 19:53

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat marți la propunerea PSD de supraimpozitare a românilor care au venituri mai mari decât ale șefului statului. Întrebat despre această opțiune, Klaus Iohannis, aflat la Buenos Aires, a spus că trebuie o discuție aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare:

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât președintele, dar asta sigur este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale.

Trebuie să avem o discuție așezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate.

Evident, toate pot fi discutate dar eu mă  aștept de la coaliție să vină cu o soluție integratoare. Dacă vrem să umblăm la salariu și la impozitare, ok. Dar hai să o facem pe tot sistemul să o reașezăm și să căutăm ceea ce se numește sustenabilitate și echitate socială”.

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării:

„Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee.

Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.