Prim-vicepreședintele PMP propune un audit independent al sistemului sanitar. Cristian Diaconescu: „Probabil clasa politică ar trebui să-și ceară scuze cu umilință”
O reformă a sistemului sanitar este o proces lung, care presupune nu numai voință politică, ci și un anume tip de investiție, a explicat Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP, subliniind că „din acest punct de vedere, astăzi, într-un moment de criză, trebuie adoptate măsuri și luate decizii care să se aplice foarte rapid: un audit independent al sistemului sanitar din România”.
Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP, propune un audit independent al sistemuluisanitar din România
„O reformă a sistemului sanitar este un proces lung, presupune nu numai voinţă politică, dar şi un anume tip de investiţie. Din acest punct de vedere, astăzi, într-un moment de criză, trebuie adoptate măsuri şi luate decizii care să se aplice foarte rapid: un audit independent al sistemului sanitar din România”, a precizat Cristian Diaconescu, marţi, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Fostul ministru este de părere că acest auditar trebui făcut cu sprijin internaţional, pe baza căruia să se contureze un program de redresare.
„Nu trebuie să evităm inclusiv sprijin internaţional din acest punct de vedere. Am ajuns la un nivel de neîncredere atât de mare încât avem senzaţia că Parchetul şi Justiţia sunt instituţiile care ar trebui să găsească răspunsuri în legătură cu ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar. Nu aşa este normal. Deci audit independent, profesionişti români, profesionişti din alte ţări, capabili să ne spună unde stăm. Sigur, sunt situaţii pe care le cunoaştem, dar un anume program de redresare a acestor situaţii rapid este necesar”, a afirmat Cristian Diaconescu.
Prim-vicepreședintele PMPa menţionat că reforma sistemului sanitar, „în mod necesar, este un domeniu care de foarte mult timp ar fi trebuit să fie abordat altfel”.
„Probabil clasa politică ar trebui să-şi ceară scuze cu umilinţă pentru modul în care s-a făcut că gestionează elemente fundamentale din acest sistem. Este în egală măsură important să discutăm despre chestiuni de organizare, de achiziţii, de numire. Medicii îşi fac datoria, personalul medical în egală măsură. Trebuie să le mulţumim cu tot respectul pentru dedicaţia şi profesionalismul lor”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Sistemul sanitar din România, marcat oricum deja de diverse probleme, resimte o presiune semnificativă din cauza pandemiei de COVID-19, iar sâmbătă seară a fost cutremurat de tragedia de la Piatra Neamț, când secția ATI a Spitalului Județean de Urgență a fost cuprinsă de flăcări, iar în urma incendiului au murit mai multe persoane.