PREZIDENȚIABILII ROMÂNIEI: Lista scurtă din care românii urmează șă își aleagă în acest an viitorul președinte (FOTO)

Va reuși Klaus Iohannis să își asigure al doilea mandat la Cotroceni? Vom avea, în premieră, o femeie în turul doi la alegerile prezidențiale? Va cuceri stângă, în sfârșit, cea mai important funcție în stat?

Alegerile prezidențiale care vor avea loc, cel mai probabil, în decembrie 2019, au început deja să divizeze clasa politică și alegătorii. Deja principalii candidați se poziționează în vederea marii bătălii, fiind de așteptat ca, pe măsură ce ne apropiem de deznodământ, lupta politică să devină din ce în ce mai agresivă.

Fără a exclude surprizele, B1.ro vă prezintă o trecere în revistă a celor care, în acest moment, se prezintă a fi drept PREZIDENȚIABILII ROMÂNIEI. Adică principalii candidați din care românii își vor alege în acest an viitorul președinte al României.

KLAUS IOHANNIS

Actualul președinte și-a anunțat încă de anul trecut intenția “fermă” de a candida pentru un nou mandat la Cotroceni. Cel mai probabil Iohannis a ales acest mod atipic de a-și anunța din timp intențiile pentru a contracara o anumită resemnare în rândul electoratului de dreapta, care asista pasiv la încercarea PSD de a captura toate instituțiile statului.

După anunțul candidaturii la Cotroceni, Iohannis a primit și sprijinul PNL, principalul partid de Opoziție, șeful liberalilor, Ludovic Orban, anunțând tranșant că actualul președinte va fi candidatul oficial al partidului la alegerile de la finalul acestui an.

În toate sondajele de opinie Klaus Iohannis pleacă drept favorit cert în cursa pentru Cotroceni, în orice simulare având, deocamdată, asigurată victoria în turul doi. El s-a poziționat în ultima vreme drept principalul adversar al PSD și unul dintre pilonii de bază ai apărării statului de drept.

După anunțul candidaturii, nu a ratat niciun prilej de a-l critic pe Liviu Dragnea și partidul acestuia, încercând să șteargă din memoria electoratului o anumită pasivitate care i s-a reproșat în prima parte a mandatului său. Este de așteptat ca, pe măsură ce se apropie alegerile, conflictul Iohannis – PSD să se adâncească, principalele conflicte de natură constituțională urmând să fie soluționate de CCR.

GABRIELA FIREA

În toate sondajele de opinie, Primarul Capitalei e perceput detașat drept principalul candidat al actualului președinte, Klaus Iohannis. Simulările o arată pe poziția a doua, Gabriela Firea reușind să ia fața altor lideri politici la capitolul notorietate, în condițiile în care, oficial, nu și-a asumat încă intenția unei candidaturi.

Totuși, în ultima perioadă există o schimbare a discursului său față de acest subiect. Dacă anul trecut, spre exemplu, nega vehement intenția de a candida la președinție, în acest an a admis, în premieră, că ar putea intra în cursă, doar pentru a-l “contracara” pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

De altfel, la fel ca și în cazul lui Iohannis, Firea s-a poziționat în spațiul public drept unul dintre adversarii puternici ai liderului PSD, Liviu Dragnea. Reușind să atragă o mare parte a simpatizanților de stânga, Firea speră să convingă și o parte din votanții de dreapta, prin războiul de uzură pe care îl duce de ceva timp cu actuala conducere a PSD.

Dacă va candida, cel mai probabil Firea nu va beneficia de sprijinul actualului PSD, asumându-și fie o candidatură independentă, fie din partea unui alt partid (spre exemplu – Pro-România). Intrarea unei femei în turul doi al alegerilor prezidențiale ar reprezenta o premieră pentru România, iar țara noastră s-ar înscrie astfel într-o tendință regăsită frecvent în ultimii ani în democrațiile avansate.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU

Și de dreapta, și de stânga, în funcție de cum o cere interesul electoral, fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu arbitrează în acest moment meciul politic dintre Iohannis și Dragnea. Oficial în tabăra PSD, prin alianța cu ALDE, Tăriceanu a reușit totuși să blocheze unele dintre încercările anturajului lui Liviu Dragnea de a prelua efectiv toată puterea instituțiilor de forță.

Cu cât se apropie alegerile, este de așteptat ca Tăriceanu să pună din ce în ce mai multe bețe în roate PSD, dar să se agațe totuși de beneficiile Guvernării.

El a declarat în acest an că este tot mai tentat de o candidatură la prezidențiale, în condițiile în care în toate sondajele stă mult mai bine decât oricare alt candidat PSD. De altfel, aceasta e și scopul lui Tăriceanu: speră la un sprijin PSD la prezidențiale, mizând că el va putea aduce peste procentele partidului acele voturi ale electoratului de dreapta (nemulțumit de actuala Opoziție), care ar putea face diferența.

Punctul slab al acestui scenariu este faptul că activul de partid PSD cu siguranță nu se va mobilize exemplar, pentru a sprijini un candidat din afara partidului. Tocmai de aceea este posibil ca, la un moment dat, Tăriceanu să fie nevoit să se rupă de PSD, pentru a-și maximiza șansele. În acest context, va conta foarte mult poziționarea față de Liviu Dragnea, actualul său partener.

De asemenea, chiar dacă nu intră în turul doi, Tăriceanu va beneficia de suficiente procente cât să-și negocieze ulterior avantaje specifice pentru micul său partid. Asta pe termen scurt. Pentru că, pe termen lung, Tăriceanu nu a oboist încă să viseze la momentul în care va reuși să revină pe cai mari în PNL, devenind principalul lider de dreapta al României.

DACIAN CIOLOȘ

Odată cu lansarea noului partid – PLUS – fostul premier și comisar european și-a anunțat voalat intenția de a candida la Cotroceni în acest an. Cioloș este înpins de la spate de valul de politicieni din PLUS și USR, fiind văzut drept liderul unei armate disciplinate de conturi de Facebook. Inspirat din mișcările care l-au adus pe președintele Emmanuel Macron la conducerea Franței, acest val mobilizator nu a părut a fi până acum destul de puternic în România pentru a avea șanse reale la cea mai importantă funcție în stat.

Reapariția sa în politică a venit la pachet cu o serie de controverse, de care Cioloș a dat senzația că vrea să scape încă de la început: legătura de rudenie cu Virgil Ardelean, fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Inetrne, faptul că sora sa lucrează în același serviciu, o serie de incidente cu membrii (nu tocmai noi) din noua formațiune politică.

Aparent, Cioloș, care se poziționează drept un adversar radical al celor de la PSD, pare a fi o amenințare doar pentru candidații de pe partea dreaptă (în special Iohannis), fiind greu de crezut că poate muta voturi de pe partea stângă a eșicherului politic. Totuși, adevăratul său scop este aceala de a reuși să disloce voturile a cât mai mulți nehotărâți, mulți sociologi susținând că aceștia vor fi cei care vor decide viitorul președinte.

Chiar dacă nu va intra în turul doi, voturile sale ar putea reprezente un posibil ajutor pentru președintele Iohannis, în potențiala bătălie cu candidatul stângii. Asta dacă nu cumva, printr-o ironie ciudată a aparențelor, vom avea în premieră doi candidați de dreapta în turul doi al alegerilor prezidențiale.

LIVIU DRAGNEA

Având cea mai mică popularitate dintre principalii lideri politici, șeful PSD potențează în acest moment un val de ură fără precedent la adresa sa. Tocmai de aceea, decizia de a candida la alegerile prezidențiale pare a fi una extreme de greu de luat. Dacă până acum toți liderii PSD și-au asumat oficial candidatura și au intrat în turul doi, în cazul lui Dragnea există riscul ca, de data acaesta, partidul să nu mai conteze.

Variantele pe care le are la îndemână liderul PSD nu par azi favorabile pentru el: candidează (dar la cum arată lucrurile acum, pierde clar), susține un candidat de paie (ceea ce tot înfrângere înseamnă), sau îl susține pe Tăriceanu (dar va genera un val de nemulțumire în partid).

Dragnea pare acum mai degrabă interesat de a-și menține fotoliul de lider al PSD după prezidențiale, deși numeroși consilieri încearcă să îl “vrăjească” cu posibilitatea de a câștiga cea mai important funcție în stat. Și tocmai pentru că știe că pentru PSD va fi destul de greu să câștige președinția, șeful PSD încearcă acum să golească cât poate de mult de conținut funcția prezidențială, mutând polul de putere către Guvern și Parlament.

Peste toate acestea, problemele sale penale, cele care i-au și adus un val de antipatie fără precedent, pot oricând să-l scoată definitiv din joc în perioada următoare. Ceea ce înseamnă că principalul partid al României are în acest moment o vulnerabilitate majoră, liderii acestuia privind mai degrabă cu reținere spre apropierea alegerilor prezidențiale din acest an.

VIORICA DĂNCILĂ

Percepută în spațiul public drept marioneta lui Liviu Dragnea, actualul premier e văzut în unele scenarii drept omul de paie ce va fi folosit de PSD pe post de candidat la prezidențiale. Fără notorietate, cu grave carențe de discurs, ascunsă de consilieri în birourile din Palatul Victoria, “mama națiunii” nu ar face altceva decât să ducă în derizoriu intenția reală a PSD de a cuceri în sfârșit fotoliul de la Palatul Cotroceni.

După eșecul răsubnător de imagine de la Guvern, ambițiile lui Dragnea o pot duce pe Viorica Dăncilă și în postura de prezidențiabilă, asta cu condiția ca simțul ridicolului să nu mai funcționeze absolut deloc în politica românească

IOAN AUREL POP

Surpriza acestor alegeri vehar putea fi actualul președinte al Academiei Române. Ioan Aurel Pop, un adept al naționalismului erudit, este văzut drept un potențial candidat la președinție susținut din spate de PSD și capabil să aducă voturi din zona “românilor verzi”. Fiind perceput drept un fel de Vadim Tudor fără excese de limbaj, Ioan Aurel Pop este îndemnat să candideze de lume pestriță, de la Gigi Becali la Florin Piersic.

Ioan Aurel Pop, sărutat pe cap de actorul Florin Piersic

Apreciat și promovat în mod frecvent de Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, președintele Academiei poate fi candidatul care să rupă suficiente voturi cât să ajute într-un eventual tur doi candidatul stângii din România. Tocmai de aceea este cultivat de Liviu Dragnea și PSD, însă până în punctul în care se va constata că poate reprezenta el însuși o amenințare pentru partidul-stat.

LAURA CODRUȚA KOVESI

Iubită de aripa dură a celor care au susținut activitatea DNA până în pânzele albe, fosta șefă a anticorupției din România este văzută drept o soluție de a scoate la vot la prezidențiale publicul taliban al luptei pentru apărarea statului de drept.

În ciuda uriașelor controverse legate de activitatea DNA în perioada Kovesi, aceasta e în continuare văzută de sforarii politici drept un potențial prezidențiabil. De altfel și ultimele sale acțiuni, în special contestația la CEDO, se înscrie în linia de păstrare în atenția opiniei publice a profilului său.

Dintre partide, cei de la USR au părut a fi la un moment dat cei mai apropiați de ideea de a susține o candidatură la prezidențiale a Laurei Codruța Kovesi. Așa că, dacă alianța PLUS-USR nu va ține, ne putem aștepta în decembrie ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat în lupta pentru Cotroceni. Numai că, și Cioloș, și Kovesi, ar putea fi prea mult pentru un public de dreapta și așa ușor iritabil la aventurile politice ale momentului.

LIVIU PLEȘOIANU

Lăudat aproape zilnic de Sputnik, organul de presă al propagandei ruse, activistul PSD și-a anunțat de foarte mult timp intenția de a candida la președinția României. O va face cel mai probabil ca independent și doar pentru a fi prezent în dezbaterile publice și a fi folosit drept “ghioagă mediatică” împotriva adversarilor “statului paralel”.

Totuși, e puțin probabil că va reuși să pătrundă la masa discuțiilor alături de candidații importanți, rămânând doar o pată de culoare (e drept, mai închisă) a viitoarelor alegeri.

PMP și PRO ROMÂNIA

Cum niciodată în astfel de cazuri nu sunt de ignorat surprizele, reamintim că, în acest moment, două partide importante nu și-au anunțat candidații la prezidențialele din acest an. Este vorba de PMP și Pro România.

Dacă în primul caz Traian Băsescu a dat asigurări că partidul va avea în mod cert un candidat și că în turul doi îl va susține pe Klaus Iohannis, nu este clar ce decizie se va lua în tabăra partidului lui Victor Ponta.

Aici există varianta unui candidat propriu, fără șanse, dar cu suficientă notorietate cât să disloce voturi de la PSD, sau susținerea unuia dintre candidații din lista de mai sus, care să fie totodată și adevărata locomotivă a partidului.

Toate fotografiile din acest articol sunt preluate de la Inquam Photos.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`