Prețurile la energie au explodat în România. Explicațiile ministrului Sebastian Burduja: “Aceste evoluții de pe o zi pe alta nu afectează în niciun fel facturile românilor” (VIDEO)

Prețurile la energie au explodat în România. Explicațiile ministrului Sebastian Burduja: “Aceste evoluții de pe o zi pe alta nu afectează în niciun fel facturile românilor (VIDEO)
Foto: Facebook / Sebastian Burduja

Prețul energiei electrice spot a crescut masiv în România. În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat pentru B1 TV că prețurile de pe piața zilei următoare justifică menținerea schemei de compensare-plafonare și pe parcursul acestui an:

Prețurile la energie au explodat în România

“În primul rând prețurile la consumatorul final, facturile ce vin la fiecare dintre noi acasă, respectiv la întreprinderile din România sunt plafonate. Deci aceste evoluții momentane de pe o zi pe alta nu afectează în niciun fel facturile românilor, ele sunt plafonate și avem a cincea cea mai ieftină energie elctrică și al treilea cel mai ieftin caz din UE. Cumva această poză în timp, prețurile de pe piața zilei următoare justifică menținerea schemei de compensare-plafonare și pe parcursul acestui an tocmai pentru a preîntâmpina această volatilitate a prețurilor determinată de diverși factori”.

Sebastian Burduja a explicat care motivul majorării prețurilor la energie:

“În primul rând canicula, asta a dus la creșterea consumului de energie electrică. Am avut o hidraulicitate scăzută, a plouat puțin în România, este secetă și grafdul de umplere în lacul de acumulare este undeva la 82%, un nivel bun dar îl păstrăm pentru mai târziu în luna august pentru că ne așteptăm ca această secetă să continue, trebuie să fim pregătiți.

Este o problemă în Ungaria, cu o linie de interconexiune care este în modernizare și se va reveni undeva în 12 iulie, au promis vecinii din Ungaria. Mai sunt câteva retrageri planificate sau accidentale a unor capacități de producție a energiei nucleare. Acest cumul de factori determină astăzi prețuri ceva mai mari. Ce e important pentru români este că facturile rămân plafonate și au scăzut în ultimele luni ca urmare a eforturilor Guvernului de optimizare a schemei și investițiile în sistem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`