Președinția poloneză a UE: Promisiunea aderării României la Schengen a fost încălcată

Publicat: 22 09. 2011, 16:50

Președinția poloneză a Uniunii Europene (UE) a anunțat, joi, că două state ( Olanda și Finlanda n.r.) au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit Mediafax.

Conducerea actuală a UE s-a folosit de afirmații puternice, spunând că deși România și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare aderării, „promisiunea a fost încălcată„.

Mai mult, polonezii au susținut că acest eveniment duce la o concluzie tristă privind încrederea dintre statele membre.

Astăzi, două state membre au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie tristă în privinţa încrederii reciproce între statele membre„, a declarat ministrul polonez de interne, Jerzy Miller.

Acesta a pus accent pe faptul că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile necesare aderării, însă acest lucru nu a fost înfăptuit.

La data semnării Tratatului de aderare, România şi Bulgaria au primit promisiunea că, dacă îndeplinesc condiţiile necesare, vor fi admise în Spaţiul Schengen. Ştim din aprilie că au îndeplinit condiţiile. Azi, promisiunea a fost încălcată”, a precizat Miller.

Adevărul este că atât România cât şi Bulgaria au făcut progrese foarte importante. Adevărul este că România şi Bulgaria apără frontierele externe ale UE, din aprilie, la standarde Schengen„, a adăugat ministrul polonez.

Declarațiile ministrului polonez vin în contextul în care, joi, discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen au fost amânate până în octombrie, după ce Olanda și Finlanda au decis să se opună aderării.