Președintele Traian Băsescu: Statele UE sunt principalul investitor în America Latină. Trebuie să urmeze un acord de liber schimb după acest summit

Publicat: 30 01. 2013, 16:53

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întoarcerea din America de Sud, că în urma Summitului CELAC-UE de la Santiago de Chile s-a hotărât încheierea unui parteneriat strategic între Uniunea Europeană și țările CELAC, din care fac parte 37 de țări din America Latină.

În această deplasarea am avut două obiective: participarea la summit-ul UE-CELAC și vizita în Peru. Statele UE sunt principalul investitor în America Latină, circa 385 de miliarde de euro au fost investite în aceste țări din partea țărilor europene”, a declarat Băsescu.

Șeful statului a declarat că în urma Summitului UE-CELAC s-au adoptat două documente, declarația politică de parteneriat strategic cu 4 obiective majore și anume cooperarea științifică în cercetare, inovare și tehnologie, dezvoltare sustenabilă.

Principalele coordonate dezbătute în cadrul Summitului UE-CELAC au fost dezvoltarea economică, dezvoltare socială și mediudezvoltarea sustenabilă.

UE a vrut un partener din statele Americii Latine pentru a putea susține obiectivele ambițioase în ceea ce privește schimbările climatice. Alt obiectiv este promovarea incluziunii sociale, susținut foarte puternic de statele CELAC. Vorbim de imigranți care în statele europene unde își găsesc de lucru, trebuie să fie obiectul unui plan de incluziune socială”, a adăugat Traian Băsescu.

Șeful statului a menționat că UE are un acord de asociere cu Mexic și Chile, iarîn baza acestei declarații toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de asociere și liber schimb cu UE.

O altă miză o reprezintă garanțiile juridice pentru investitorii UE și stabilitatea fiscală.

Acest document strategic aprobat la Santiago țintește mult mai departe. Se subliniază în document că prin acest parteriat crește la nivel global influența UE și a Americii Latine. Summit-ul este foarte importat atât pentru prezent, cât și pentru viitor și cred că un acord de liber schimb trebuie să urmeze acestui summit”, a precizat Traian Băsescu.

În ceea ce privește vizita efectuată în Peru, președintele o cataloghează o „intuiție corectă”.

La 1 martie intră în vigoare acordul de asociere sau de liber-schimb UE-Peru. În luna martie va mai avea loc o vizită a unei delegații cu reprezentanți ai celor mai importante companii din Peru în vederea realizării unor societăți mixte româno-peruane sau unor importuri din România”, a adăugat Traian Băsescu. 

Traian Băsescu, la întoarcerea din America Latină

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: