Președintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru șefia DNA și a Parchetului General. Motivul, lipsa transparenței interviurilor

Publicat: 18 01. 2013, 17:06

Președintele Traian Băsescu a respins propunerile făcute de ministrul Justiției Mona Pivniceru pentru șefia DNA și a Parchetului General.

Cele două propuneri făcute de Mona Pivniceru în urmă cu aproximativ 2 luni au fost Tiberiu Nițu, pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și Ioan Irimie, pentru funcția procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Motivaţia principală care a stat la baza deciziei preşedintelui Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei. 

Președintele afirmă că procesul de selecție „nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”.

Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, notează Administrația Prezidențială.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, la începutul lunii ianuarie, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie, pentru cea de procuror-şef al DNA.

Mona Pivniceru a declarat la sfârșitul lunii decembrie că nu renunță la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA, chiar dacă cei doi au fost respinși de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În motivarea respingerii celor doi, magistrații CSM notează că Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile UE, iar Tiberiu Niţu are o rezistenţă scăzută la stres.