Președintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică: Copiii bolnavi de cancer trebuie diagnosticați mai repede

Publicat: 11 05. 2012, 22:15
Foto: about-child.com

Prof. dr. Despina Baghiu, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că circuitul pe care trebuie să îl urmeze copiii bolnavi pentru a primi un diagnostic trebuie modificat. Astfel, copiii ar fi diagnosticați mai rapid, în faze mai puțin avansate ale cancerului.

Potrivit Agerpres, Despina Baghiu a precizat că toate cancerele la copii au simptome care se suprapun simptomelor bolilor obișnuite. Ea consideră că ar trebui să existe o perioadă maximă în care copiii să fie supravegheați de medicii lor de familie. Dacă dacă starea lor nu se ameliorează timp de trei săptămâni, micii pacienți ar trebui trimiși la specialist. În acest mod, ei ar fi îndrumați spre secţiile de onco-hematologie pediatrică în cel mult o lună.

O altă problemă a sistemului o reprezintă copiii bolnavi de cancer ajunși la vârsta majoratului. De la 18 ani nu mai pot fi trataţi în secţiile de oncologie pediatrică şi nu-şi mai găsesc locul.

Conf. dr. Monica Dragomir, vicepreşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, a menţionat că de opt ani nu s-au mai format specialişti în domeniul oncopediatriei şi că subspecialitatea hemato-oncologie pediatrică nu este recunoscută.