Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care interzice exportul de bușteni în următorii 10 ani. Va intra în vigoare de anul viitor

Publicat: 16 05. 2020, 18:43

Preşedintele a promulgat, vineri, legea prin care se inteziceexportul de lemn în afara Uniunii Europene începând cu anul viitor.

Potrivit noii reglementări, dela1 ianuarie 2021se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, din România în spaţiul extracomunitar.

Pentru cei care încalcă legea sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la un 1la 3 anisau cu amendă de până la 100.000 de lei.

În vederea gestionării durabile a fondului forestier, în lege este prevăzută și crearea unui Registru Național de Evidenţă Informatizată a Proprietăţilor Forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Totodată legea prevede și crearea unui Catalogulului Naţional al Masei Lemnoasepentru asigurarea transparenţei recoltării masei lemnoase, de către autorităţilepublice centrale care răspund de silvicultură, iar întocmirea Cadastrul Fondului Forestier estefinanţatăde la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului.

Legea care interzice exportul de bușteni a fost votată deCamera Deputaților în luna aprilie 2020

Proiectulde lege iniţiat de PSD, a fost adoptat pe 23 aprilie de către Camera Deputaților cu 316 voturi ”pentru” şi o abţinere.Alfred Simonis, consideratproiectul vital pentru ecosistemele din România pentru că, el arfi văzut camioane de buşteniplecând din Româniajaf în perioada stării de urgenţă, în timp ceGuvernul nu aua acționat.

Legea a fost adoptată după ce trei ONG-uriromânești pentru mediu audepus mai multe plângerila Comisia Europeană, reclamândtăierile ilegale masive din zonele protejateși lipsa de acțiune din partea Ministerului Mediului.

România riscă să ajungă laCurtea Europeană de Justițiedin cauza defrișărilor masive

Guvernul român nu și-a îndeplinit în mod repetat obligațiile de a-și proteja pădurile așa cum prevăd legile europene de mediu.

România a primit dejadouă avertismente din parteaComisei Europeanepentru defrișare și poluare și dacă nu ia măsuri de stopare a fenomenului,riscă să fie chemată laCurtea Europeană de Justițieși să plătească daune materiale, de 400.000 de euro pe zi. În plus, Comisia a transmis că este la curent cu faptul căzoneforestiere întregiau dispărutdin cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Prin deschiderea procedurilor legale, Comisia Europeană avertizează România că situația este cât se poate de gravă și trebuie să înceteze să ignoreobligația legală de a-și proteja pădurile.

Situl arheologicSarmizegetusa Regia, în pericol din cauza defrișărilor

ONG-urile Agent Green și Fundația Dacica au tras un semnal de alarmă cu privire la tăierile din pădurea de fagde la Sarmizegetusa Regia distrug situl arheologic, monument UNESCO. Arbori seculari au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății Capitalei dacice, în timp cetăierile organizate cupretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor, nu a vut loc pe traseul turistic.

România deține jumătate de milion de hectare de păduri seculară, deșizone enorme au dispărut de când țara a aderat la Uniunea Europeană. În ariile protejate Natura 2000 se taie ca în codru, în timp cemulte specii de animale și plante sunt amenințate cu extincția.