Președintele Poloniei, primit luni la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Pe ce se vor concentra discuțiile cu Andrzej Duda, care vine în România într-un moment simbolic pentru relația bilaterală

Președintele Poloniei, primit luni la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Pe ce se vor concentra discuțiile cu Andrzej Duda, care vine în România într-un moment simbolic pentru relația bilaterală
foto din 2015: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni la Palatul Cotroceni pe omologul său din Polonia, Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care demnitarul polonez o efectuează în țara noastră într-un moment simbolic pentru relația bilaterală, la 100 de ani de la încheierea Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă, care a fost semnată pe 3 martie 1921.

„Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 10 mai 2021, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României. Vizita Președintelui Poloniei are loc în contextul aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relației bilaterale”, a anunțat Administrația Prezidențială, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi luni la Cotroceni pe omologul său din Polonia. Pe ce se vor concentra discuțiile cu Andrzej Duda

Potrivit Administrației Prezidențiale, „discuțiile cu Președintele Poloniei se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum și în plan internațional”, în contextul în care „Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 și reînnoit în martie 2015, la nivel de șefi de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susținută a relațiilor româno-polone în ultimii ani”.

„O atenție sporită va fi acordată dimensiunii de securitate, care a crescut substanțial în relevanță în ultimii ani, dialogul pe această temă generând beneficii reciproce pentru ambele țări, pentru regiunea noastră și pentru Alianța Nord-Atlantică. În acest context, urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relația bilaterală, în cadrul Formatului București (B9), în pregătirea Summitului B9 care va avea loc la Bucureşti în cursul aceleași zile, precum și în cadrul NATO, în perspectiva Summitului aliat din luna iunie”, se mai arată în același comunicat.

Administrația Prezidențială a mai precizat că „vorfi abordate, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două țări, în condițiile în care Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României, schimburile comerciale însumând, în anul 2020, în pofida pandemiei, peste 7 miliarde de euro”, precum și că „vor fi avute în vedere stimularea investițiilor reciproce și aprofundarea cooperării sectoriale”.

„Din perspectiva Inițiativei celor Trei Mări, va fi discutată implementarea proiectelor strategice de interconectare regională, cu accent pe proiectele promovate în comun de România și Polonia, care conectează Nordul și Sudul regiunii, respectiv Rail2Sea și Via Carpathia.În privința relațiilor cu Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, vor fi abordate situația regională de securitate, precum și dinamizarea și substanțierea Parteneriatului Estic în pregătirea Summitului acestuia din acest an”, a mai adăugat sursa citată.

Administrația Prezidențială mai notează că „marți,11 mai 2021, Președintele României și Președintele Poloniei vor participa la ziua distinșilor vizitatori a exercițiului militar «Justice Sword 21», care se desfășoară la Poligonul Smârdan și la care Polonia participă cu forțele și mijloacele tehnice desfășurate în țara noastră, în cadrul Prezenței Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaționale NATO de la Craiova”.

„Exercițiul are ca obiectiv verificarea capacității structurilor participante de a executa acțiunile și măsurile stabilite prin documentele de planificare și modul de realizare a sprijinului acordat de România pentru forțele și echipamentele militare care tranzitează teritoriul național”, a conchis Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot