Președintele PNL respinge ferm orice înțelegere cu PSD și ALDE pe perioada președinției rotative! Orban: Eu nu pot fi de acord cu un consens antieuropean

Președintele PNL respinge ferm orice înțelegere cu PSD și ALDE pe perioada președinției rotative! Orban: Eu nu pot fi de acord cu un consens antieuropean

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că formațiunea pe care o conduce nu poate ajunge la un consens politic cu PSD și ALDE, întrucât acesta este „antieuropean”, relatează Agerpres.

„Există două forme de consens, consensul pe care-l vrea PSD-ul, care este un consens antieuropean. Eu nu pot să fiu de acord cu ceea ce fac ei, de exemplu, în domeniul Justiţiei, călcarea în picioare a independenţei Justiţiei, preocuparea bolnăvicioasă pentru cei condamnaţi sau cei care se află în diferite procese, agresiunea permanentă împotriva independenţei Justiţiei, tentativa de control politic asupra a tot ce înseamnă angrenaj instituţional la nivelul Justiţiei. Noi susţinem respectarea statului de drept, şi aici, dacă vor consens cu noi, să meargă pe consensul european, consens european care respectă valorile europene, respectă Tratatul UE, articolul 2 cu condiţiile legate de statul de drept, este cel care e prevăzut în rezoluţia Parlamentului European, în raportul MCV adoptat de Comisia Europeană şi, în general, în toate poziţionările care au existat de-a lungul timpului din partea liderilor europeni. Dacă vor consens, hai să facem consens, să adoptăm un consens simplu. Ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneţia – că va face apel la experţii Comisiei de la Veneţia şi la experţii Comisiei Europene, pentru elaborarea codurilor şi a legilor Justiţiei, astfel încât ele să fie aduse la o formă care să fie compatibilă cu legislaţia, cu practicile de la nivel european. Ăsta e consensul pe care-l vrem noi, dar o să fie ei de acord cu un consens pe o asemenea temă?”, a spus Ludovic Orban la TVR 1, potrivit sursei citate.

Declarația sa vine în contextul în care președintele liberarilor a fost întrebat dacă va exista un consens politic între principalele partide de pe scena publică, pe perioada celor șase luni de mandat la șefia Consiliului de miniștri. Acestea fiind spuse, Ludovic Orban a adăugat că „un alt consens” s-ar putea referi la neatacarea liderilor europeni timp de șase luni.

„Hai să nu mai atacăm liderii europeni 6 luni de zile, să nu mai dăm vina pe liderii europeni, pentru că liderii europeni prezintă nişte poziţii ferme care sunt în virtutea atribuţiilor pe care le deţin, a obligaţiilor pe care ei le au de a menţine valorile, principiile, Tratatul UE în vigoare, astfel încât să fie respectat în fiecare ţară. Să nu mai atacăm companiile străine, (…) dacă vor un astfel de consens noi suntem de acord cu un astfel de consens. Problema este că nu putem avea consens cu PSD, cu ALDE, pentru că ceea ce doresc ei e un consens antieuropean, un consens împotriva valorilor europene, împotriva deciziilor europene”, a spus Orban, în intervenția de la postul public de televiziune.

Nu în ultimul rând, președintele liberarilor a ținut să sublinieze că evenimentul de la Ateneu, care a marcat preluarea oficială a președinției rotative de către România, a arătat clar că liderii europeni nu au nimic cu țara noastră.

„S-a văzut foarte clar – aceşti lideri europeni, mă refer la preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Antoni Tajani (preşedintele Parlamentului European – n.r.) au arătat că nu au nimic cu România. Dimpotrivă, Tajani şi cu Juncker au susţinut ca România să fie primită în Schengen, Juncker chiar a spus că şi-ar dori ca în România să înceteze inclusiv Mecanismul de Cooperare şi Verificare până la sfârşitul mandatului lui, aşa cum a fost declaraţia lui la preluarea preşedinţiei Comisiei Europene. Discursul lui Tusk a arătat foarte clar – domne’, să vii să vorbeşti în limba ţării în condiţiile în care tu nu cunoşti limba presupune un efort de pregătire, un efort de cunoaştere, de documentare, şi, mai ales, arată respectul care există din partea preşedintelui Consiliului European faţă de români şi faţă de România. Nu au nimic cu noi, dar hai să ne întoarcem la ultimele declaraţii, de vreo doi ani de zile, ale lui Dragnea, ale lui Tăriceanu, inclusiv ale lui Dăncilă şi ale tuturor liderilor coaliţiei majoritare, în care au atacat sistematic instituţiile Uniunii Europene, liderii europeni, deţinătorii de funcţii importante la nivel european, companiile la nivel european”, a mai declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”