Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat vineri că în România sunt companii care au acționariat rusesc și care au primit ajutor de stat. Acesta a precizat că autoritățile trebuie să verifice modul cum se finanțează aceste companii și dacă fondurile au ajuns la acționarii ruși. Potrivit surselor B1 TV, printre companiile vizate ar fi Alro Slatina.
Una dintre companiile mari cu acționariat rusesc din România este Alro Slatina. Acţionariatul este format din VIMETCO PLC (54,2%), Pavăl Holding (23,2%), alţi acţionari (12,4%) şi Fondul Proprietatea (10,2%).
Alro Slatina, a primit un ajutor de stat de 293 de milioane de lei pentru energia consumată în anii 2020 şi 2021, a precizat prefectul de Slatina Florin Homorean în contextul unui protest al angajaților, potirvit economica.net.
Alro a anunţat la finele anului trecut, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, că îşi va diminua în 2022 activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.
Până în prezent, conform liderilor de sindicat, Alro Slatina nu a făcut disponibilizări, deşi s-a început reducerea unor capacităţi de producţie.
Declarația președintelui PNL:
“În ceea ce privește România, cred că am spus și ieri, este important să avem o analiză în detaliu, și aici este vorba despre spălarea banilor, de ANAF și de toate instituțiile statului, pentru a vedea acționariate, unde se duc banii. Sunt câteva companii care au acționariat rusesc, care au primit ajutor de stat, sper că s-au dus doar pe salarii, nu spre veniturile acționarilor. Din punctul meu de vedere, este o opinie personală, trebuie o analiză a tot ceea ce înseamnă investiții care vin din Rusia, astăzi, în România, pentru că trebuie să vedem unde se duc aceste investiții ș ice finanțează. Finanțează propaganda rusă, astăzi, în România? Este nevoie ca toate instituțiile statului să-și facă treaba în acest moment.
În privința companiilor cu acționariat rusesc, care activează pe teritoriul României, există o radiografie a acestora și în ce măsură actualul context ar putea afecta activitatea economică a acestora în România și relațiile economice dintre România și aceste companii?)
Sunt sigur că la ministerul Finanțelor, ANAF, se fac aceste analize, dar este important ca Guvernul să facă o analiză de beneficia și costuri, pentru noi, pe termen lung, nu doar în acest moment, să vedem cum vrem să ne poziționăm față de Rusia în aceste momente. Din punctul meu de vedere, este important să vedem exact unde se duc acești bani, nu aș vrea să aflăm puțin mai târziu că ajutoare de stat au ajuns în conturile unor ruși care sunt pe lista de sancțiuni sau că venituri, în România, merg spre a finanța propaganda rusă în România și a destabiliza situația din România și a creea confuzie. Este foarte important ca aceste lucruri să se facă și acum avem, clar, condițiile pentru a putea face acest lucru”.