Președintele Klaus Iohannis: Sunt îngrijorat de numărul mare de îmbolnăviri. Virusul nu pleacă în vacanță, ci e în comunitate / Moțiunea PSD, o lipsă de bun simț (VIDEO)

Publicat: 18 06. 2020, 13:44
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că este îngrijorat de numărul mare de cazuri de COVID-19 depistate în ultimele zile, subliniindcă virusul nu pleacă în vacanță, ci rămâne prezent în comunitate. Șeful statului a vorbit și despre „circul din Parlament” și susține că promisiunea PSD privind depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă nu e numai „nefondată”, ci și o „lipsă de bun simț”. El le-a răspuns reporterilor și la întrebări legate de impozitarea pensiilor speciale,alocații, CCR, dar și despre proiectul pentru interzicerea promovării identității de gen în școli și universități.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis

  • Despre Unitățile Mobile ATI. Este impresionant ce am văzut astăzi împreună. Aceste patru tiruri, care fiecare dintre ele are o funcțiune completă de secție de terapie intensivă, toată aparatura necesară și aceste unități evident vor putea fi folosite acolo unde este nevoie – și acum, pentru pacienți cu COVID-19, și totuși îmi permit să sper că vor fi din ce în ce mai puțini, o să revin la asta, dar și pentru orice alte situații.
  • Ele vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și vor fi folosite la nevoie. Este, pe de altă parte, rezultatul unui parteneriat foarte frumos, și vreau să subliniez acest lucru. Achiziția și dotarea acestor unități mobile de terapie intensivă este rezultatul unei colaborări foarte bune între autoritățile statului, mediul privat, firme, fundații, persoane fizice, voluntari. Iată, că se poate.
  • Am vizitat aceste unități, mi s-au prezentat dotările. Sunt dotări de ultimă oră și sunt covins că, atunci când va fi nevoie de ele, vor fi extrem de utile. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest proiect, care, din punctul meu de vedere, reprezintă o mare reușită. Este, cum am spus, o colaborare și vreau să mulțumesc celor implicați, din partea Guvernului, din partea DSU, din partea ISU, firme private, fundații, voluntari, toți au contribuit, unii cu bani, alții cu muncă. Au existat acțiuni de strângere de fonduri și vreau să mulțumesc și persoanelor individuale, persoanelor fizice care au donat bani pentru acest proiect. Arată un nivel înalt de disponibilitate pentru a se implica în proiecte importante pentru societate și acest lucru mă bucură foarte mult.

  • Pe de altă parte, nu pot să nu menționez epidemia, cu ocazia căreia s-a realizat acest proiect. Trebuie să vă spun că sunt îngrijorat. Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în ultimele zile, în fiecare zi, un număr, zic eu, mare de noi pacienți care sunt infectați cu noul virus – și astăzi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus. Cred că este cazul să mai subliniez o dată câteva lucruri. S-a renunțat la multe restricții și s-au luat acele așa-numite măsuri de relaxare, dar dați-mi voie să fiu foarte, foarte clar. Virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu, virusul este în comunitate!

  • Virusul nici nu pleacă dacă votează sau nu votează Parlamentul sau opoziția. Am constatat că în zona politică, mai ales în așa-numita opoziție, apar afirmații și poziții dintre cele mai ciudate și nepotrivite pentru această perioadă. Vă spun foarte clar și îmi permit să spun, dragi români, feriți-vă de virus. Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simț și foarte importantă. Masca vă protejează și îi protejează pe ceilalți. Distanța trebuie păstrată peste tot unde se poate. Igiena mâinilor este extrem de importantă. Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricție, fiindcă ne dorim să revigorăm activitatea economică, să redăm românilor o viață cât de cât normală, dar această nouă normalitate nu poate să fie un succes fără respectarea acestor norme minimale.Cred că sunt norme minimale, dar epidemiologii ne spun că sunt foarte, foarte importante, așa că, dragii mei, vă rog să le respectați.

  • Despre PSD și intenția de a sesiza CCR privind starea de alertă. Guvernul a procedat exact conform legii și dacă cineva din Parlament este de altă părere, are dreptul constituțional să ceară o verificare, dar după părerea mea, felul în care a procedat Guvernul este și corect, și legal, și oportun. Măsurile care au rămas în vigoare sunt mai puține decât în prima fază, sunt măsuri absolut importante, cele pe care le-am menționat și este o abordare și utilă, și corectă, și de bun simț, iar abordarea așa-zisei opoziții din Parlament mi se pare că se bazează pe o exagerare de tip electoralist. Ei, practic, fac scandal de dragul scandalului și încearcă să mai prindă câteva voturi. Practic, PSD, prin această atitudine, nu face decât să inducă nesiguranță în populație, într-o perioadă în care oamenii trebuie să fie siguri că lucrurile care sunt făcute de autorități sunt corecte – și sunt – și să respecte măsurile care au fost impuse.

  • Despre moțiunea de cenzură promisă de PSD. Asta cu moțiunea de cenzură, sigur, e pur formal un instrument al opoziției, dar să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț, și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică, care deja produc rezultate? Fiindcă au o gândire de revenire economică? Mi se pare total, dar total lipsit de sens și lipsit de bun simț politic. Vă spun încă un argument, să ne amintim cu toții discuțiile care au fost când acest guvern a fost instalat și toată lumea a știut că este instalat pentru un an de zile – deci pentru o perioadă scurtă. Ne amintim că atunci, cam toți, au spus, domne`, votăm acest guvern ca să facă Bugetul, ca să facem alegeri și să ajungem la alegeri parlamentare, și dacă facem toate acestea, lucrurile sunt bune. Ei, guvernul a venit, a făcut un buget bun, a gestionat foarte bine epidemia, a gestionat această situație de criză foarte bine, are o gândire economică sănătoasă și vine cu un program economic foarte bun și solid. Deci acest guvern a făcut infinit mai mult decât s-a așteptat de la el atunci când a fost votat prima dată, iar acum când mai sunt puține luni până la alegeri, vine PSD și îi flutură moțiunea de cenzură doar așa ca să arate că este pe acolo – nu mi se pare corect.

  • Despre impozitarea pensiilor speciale. În esență este o măsură care trebuie bine judecată. Când ajunge la mine, o să mă exprim atunci, fiindcă vreau să o citesc în detaliu înainte să fac o afirmație publică, dar țin să amintesc tuturor în acest context că noi, acum câțiva ani, de fapt am introdus impozitarea pe venit global, ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunțat ușor, ușor din motive, evident, electorale la acest impozit pe venit global. Cred că este o discuție care e un pic mai amplă și, cu ocazia, verificării acestei legi, o să mai fac câteva afirmații, dar nu acum cu unitățile ATI.

  • Despre amânarea de la CCR privind sesizarea Avocatului Poporului pe Legea 55/2020. Nu obișnuiesc să comentez gesturile CCR, cum nu comentez nici deciziile pe care le ia. Este, totuși, o premieră și ar fi bine să ne explice CCR cum s-a ajuns la această devansare, însă pe fond pot să vă spun că sesizarea Avocatului Poporului este una corectă – nu poate Parlamentul să modifice o Hotărâre de Guvern, nu funcționează așa arhitectura consfințită prin Constituția României. Probabil s-a gândit CCR să vină cu clarificări bune, în sensul evident al arhitecturii constituționale și să lămurească toate aceste chestiuni. După părerea mea, Guvernul a procedat corect, legal și constituțional, iar măsurile propuse de Guvern au fost și oportune, și a venit Guvernul cu ele la timp. Tot circul din Parlament, și atunci când s-a votat prima dată starea de alertă, și circul de acum când PSD se vede în situația că nu are ce vota, vine pe fondul unui circ artificial făcut de PSD, care vânează voturi.

  • Despre promulgarea proiectelor privind alocațiile copiilor și identitatea de gen. Acum cred că ați aflat, pe surse, ce voi face cu legea identității de gen, dar o să comentez atunci când fac actul respectiv de rigoare, iar cu celelalte legi, le comentez atunci când am o decizie formată și o să aflați atunci de la mine, însă termenul e încă destul de departe pentru a da o promulgare sau reexaminare, sau o retrimitere la Curte. Voi face atunci remarcile, într-un cadru potrivit, acum este cadrul potrivit pentru ATI.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Executivul României, în vizită la Unitățile Mobile ATI de la Romexpo, care ar putea avea un rol important în lupta cu COVID-19

Președintele României,Klaus Iohannis, a desfășurat o vizită la Unitățile Mobile ATI din Pavilionul B1 de la Romexpo, în Capitală, joi, ora 14, iar la finalul evenimentului șeful statului a susținut și o declarație de presă, anunțăAdministrația Prezidențială. Tot acolo au mai fost prezenți premierul Ludovic Orban, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în MAI.

Unitățile mobile sunt construite pe structura unei semi-remorci și au grad mare de mobilitate, putând fi transportate peste tot în țară și contribuind astfel semnificativla lupta României cu COVID-19. În plus, ele oferă îngrijire la cea mai înalte standarde și, spre deosebire de spitalele ROL de campanie, sunt dedicate pacienților în stare critică, nu formelor ușoare sau medii de infecție cu coronavirus.