Președintele Klaus Iohannis: Nicio lege nu oprește un virus. Depinde de noi toți să îngrădim răspândirea acestei epidemii (VIDEO)

Publicat: 22 07. 2020, 17:28
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a lansat un nou apel către societate, miercuri, îndemnând cetățenii țării să respecte regulile de siguranță sanitară. Deși Guvernul are la dispoziție un nou instrument de răspuns la criza sanitară COVID-19, spune șeful statului referindu-se la noul act normativ care reglementează izolarea și carantinarea, „nicio lege nu oprește un virus”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Klaus Iohannis, despre epidemia de coronavirus din țară

„Vestea proastă pe astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema. Problema putem s-o rezolvăm împreună, respectând măsurile de distanțare, respectând măsurile de igienă, purtând mască. Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii. Acum, Guvernul are la dispoziție noul instrument, noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu oprește un virus. Aici e nevoie de contribuția noastră, a tuturor. Vă doresc multă sănătate”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la capătul discuției cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri pe tema fondurilor europene.

România depășește un nou prag psihologic: Peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19

Bilanțul prezentat miercuri de către Grupul de Comunicare Strategică a consfințit un nou record negativ pentru România, peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate pe un interval de 24 de ore, mai exact 1.030 – un maxim absolut de la debutul pandemiei de coronavirus – la 24.877 de teste. Tot atunci, autoritățile au anunțat că numărul total al îmbolnăvirilor a urcat la 40.163, la un total de peste 1 milion de teste prelucrate. Un număr de 2.101 de persoane confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat la nivel național, potrivit celor mai recente date.

„Ne confruntăm cu o creștere semnificativă nu numai a numărului de cazuri, ci cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități. Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localități, astăzi există cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere, din cauza prezenței cel puțin a unei persoane infectate, în peste 950 de localități. Asta înseamnă o creștere semnificativă a riscului de transmitere și înseamnă o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităților în impunerea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului”, declara premierul Ludovic Orban, marți.

Prim-ministrul preciza că „direcțiile de sănătate publică vor trebui de urgență să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus care fie nu s-au internat în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba despre peste 4.500 de persoane pozitive, pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul fie în cadrul unităților spitalicești, fie la domiciliu în cazul celor care nu prezintă simptome evidente. De asemenea, accelerarea anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și privitoare la persoanele care urmează să fie diagnosticate. Este foarte important să se emită deciziile administrative, prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus.De asemenea, am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control, sub coordonarea prefecților, intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control pentru a intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de Guvern, de ministere, agenții și de alte autorități ale administrației centrale”.