Președintele Klaus Iohannis a ajuns, marți dimineață, al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde va prezida ședința în care se va alege noua conducere a Consiliului, relatează B1 TV.
În timpul acestei ședințe, Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege noua conducere şi prezintă raportul de activitate pe 2014.
Candidații la funcția de președinte al CSM sunt judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea.
Procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru funcţia de vicepreşedinte.
Tot în cadrul şedinţei de plen de marţi va fi prezentat raportul de activitate al CSM pentru anul anterior, când instituţia a fost condusă de preşedintele Adrian Bordea şi vicepreşedintele Gheorghe Muscalu.
Președintele nu a dat declarații la intrarea în sediul CSM.
La începutul ședinței, președintele a declarat că unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.
Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”. ”Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a anunţat Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ”toate instituţiile din justiţie dar şi Parlamentul şi puterea executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.
De asemenea, el a afirmat că Procutorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă.
”Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar.
În același timp, el i-a îndemnat pe magistrați să îşi continue munca de schimbare la faţă a României. ”Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Indiferent de natura și dificultatea obstacolelor, magistrații onești vor avea în mine un partener loial în depășirea oricăror piedici”, a spus şeful statului.