Președintele Klaus Iohannis, la recepția de la Ambasada SUA: Solidaritatea, răspunsul României la provocările globale / Premierul Ludovic Orban: Anumite forțe politice boicotau sărbătorile naționale ale partenerilor noștri

Publicat: 02 07. 2020, 19:09
foto: Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban au participat, joi,la recepția oferită de Ambasada SUA la București, organizată în contextul apropierii de Ziua Națională a Statelor Unite din 4 iulie, când se vor împlini 244 de ani de la proclamarea independenței față de Marea Britanie. Demnitarii au reliefat din nou apropierea dintre cele două națiuni, materializată în special prin Parteneriatul Strategic, iar prim-ministrul și-a încheiat discursul într-o notă inedită, explicând că se bucură „s-au terminat boicoturile din partea unor forțe politice care din motive obscure și de neînțeles refuzau să participe la sărbătorilor naționale ale SUA și ale celor mai importanți parteneri ai noștri”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Klaus Iohannis, la recepția de la Ambasada SUA

„Doamnelor și domnilor, contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiției mondiale și tentativele unor actori internaționali de a eroda unitatea transatlantică și reziliența statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici. Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur, solidaritate. Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu SUA. Solidaritate în cadrul UE. Solidaritate în relația transatlantică. Solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă și prosperă. Democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că, în 2020, „sărbătorim 140 de ani de relații diplomatice cu SUA, iar în tot acest timp România a dovedit că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Este inclusiv motivul pentru care anul trecut, la Casa Albă, alături de președintele SUA, am adăugat două noi domenii parteneriatului nostru strategic: securitatea rețelelor 5G, de a căror reziliență va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum și domeniul nuclear civil, cu rol esențial în asigurarea securității energetice. Totodată, în declarația comună adoptată împreună cu președintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică. Este o contribuție comună, pe care România și SUA o aduc la consolidarea percepției aliate colective privind importanța Mării Negre și a regiunii”.

Mesajul lui Ludovic Orban, cu ocazia Zilei Naționale a SUA

La rândul său, premierul Ludovic Orban a reafirmat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, reiterând că „acesta se bazează pe fundamentul solid al principiilor universale înscrise în Declarația de Independențăa Statelor Unite. Nu în ultimul rând, el a subliniat nu numai că se bucură că președintele și prim-ministrul României stau din nou împreună, dar și că „s-au terminat boicoturile din partea unor forțe politice care din motive obscure și de neînțeles refuzau să participe la sărbătorilor naționale ale SUA și ale celor mai importanți parteneri ai noștri”.

„Îmi face o deosebită bucurie să fiu alături de dumneavoastră cu această deosebită ocazie pentru partenerii și prietenii noștri americani, cea de-a 244-a aniversare a declarării independenței SUA. Vreau să vă mulțumesc, domnule ambasador, pentru invitația adresată. Doresc să vă urez, în numele Guvernului României și al meu personal, Happy Independence Day! O asemenea ocazie ne reamintește importanța Parteneriatului Strategic dintre SUA și România, dar și faptul că acesta se bazează pe fundamentul solid al principiilor universale înscrise în Declarația de Independență a SUA, și care și-au dovedit valențele universale, care sunt larg împărtășite la nivelul întregii societăți românești. Ca șef al Executivului, consider că principiile și valorile capătă forță și durabilitate prin eforturi constante și cooperare mutual-benefică. Este motivul pentru care programul de guvernare pune un accent special pe aspectele concrete ale extinderii și aprofundării Parteneriatului Strategic dintre SUA și România”, a adăugat Orban.