Președintele Klaus Iohannis: Dacă vom avea moțiune și cabinetul Orban e demis, cu certitudine nu vom avea guvern PSD (VIDEO)
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă, miercuri, la Palatul Cotroceni din Capitală, în care a abordat mai multe subiecte de interes de pe agenda publică, precum situația epidemiologică la nivel național, demersurile internaționale pentru dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient în lupta cu COVID-19, începerea noului an școlar, moțiunea de cenzură cu care este amenințat Guvernul Orban de PSD, dosarul „10 august”, majorarea etapizată a alocațiilor, securitatea rețelelor de ultimă generație 5G, dar șiluptele între clanurile de interlopi din țară.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis
- Dragi români, astăzi, din păcate, avem iarăși un record total nedorit, peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID-19. Este prea mult! Este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți, purtați mască, păstrați distanța ca să scăpăm de această epidemie!
- În acest context, am discutat astăzi, la prânz, cu ministrul Sănătății, fiindcă am observat un interes deosebit și pentru evoluția epidemiei, dar și tema vaccinurilor pentru combaterea acestei boli este o temă recurentă.
- Este important pentru români să știe că, la acest moment, în UE, nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19. Trebuie să știți că România este parte din acest efort și România s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE.
- Încă o dată, la acest moment când discutăm, nu există un vaccin aprobat în UE. Este o temă care, din păcate, va reveni. Este o temă care, în mod ușor de înțeles, produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate.
- În acest sens, am dorit să știu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătății ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă. Încă o dată, purtați mască, păstrați distanța ca să scăpăm de această epidemie!
- Întrebat despre scandalurile între interlopi din ultimele zile și negocierile purtate de șefii Poliției Române privind înmormântarea lui Emi Pian. Am spus și săptămâna trecută și, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne și cu șeful Poliției pe această temă. La MAI, există o preocupare reală. Se organizează și se iau măsuri, însă nu trebuie, din păcate, să ne așteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni. Prea mulți ani, în timpul guvernărilor PSD, acești interlopi au fost tolerați. Acum, nu mai sunt tolerați, însă lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată.
- Întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Președinția și Guvernul ar dori organizarea alegerilor cu orice preț, dar și despre criteriile care ar duce la amânarea alegerilor. Acum, asta cu am fost acuzați sună puțin ciudat! Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Ele trebuiau să se țină în iunie. Nu s-au putut organiza atunci, fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri de siguranță suficiente. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27, deci asta n-am stabilit nici eu, nici Guvernul. Asta a fost stabilit de Parlament, ca să ne înțelegem foarte bine cine pe cine acuză de ceva. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza aceste alegeri, însă care este numărul critic când nu se mai pot organiza alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.
- Întrebat despre cazurile de primari PSD care au trecut la PNL, dar și despre posibilitatea învestirii unui guvern de uniune națională în cazul în care cabinetul condus de Ludovic Orban pică la moțiune. Pot să vă spun franc, nu văd cu ochi buni aceste racolări! Simplu! Eu am fost dintotdeauna și sunt și acum împotriva traseismului politic. Traseismul politic este o boală gravă a politicii românești și ori de câte ori am avut ocazia m-am exprimat public împotriva traseismului politic. Eu nu mi-am schimbat opinia. În ce privește coaliții post-moțiune, haideți mai întâi să vedem moțiunea, pe urmă să vedem votul pe moțiune, pe urmă să facem consultări și, cu certitudine, nu vom avea guvern PSD.
- Întrebat despre întâlnirea pe tema rectificării bugetare, mai exact despre deficit, despre estimările privind scăderea economică și despre posibilitatea ca procentul de majorare a pensiilor să fie de 14%. Pot să vă confirm că am avut o întâlnire cu premierul și ministrul Finanțelor, fiindcă am dorit să văd cum arată situația, însă despre date concrete vă va informa Guvernul atunci când are proiectul pregătit și îl va prezenta public.
- Întrebat dacă a discutat cu Guvernul despre scenariul în care actuala Lege a carantinei e declarată neconstituțională. Noi am mai fost în situația în care legea care reglementa carantina și izolarea a fost scoasă din funcțiune. Din păcate, atunci PSD a tras prea mult de timp și așa ne-am trezit cu foarte mulți bolnavi. De această dată nu a fost întreaga lege atacată, ci – dacă bine îmi amintesc – doar două articole și sunt destul de optimist în ce privește evoluția dacă, deci dacă, se vor declara neconstituționale. Cred că de data aceasta Parlamentul nu își permite încă o tărăgănare a corecturii pe această lege.
- Întrebat despre moțiunea de cenzură anunțată de Marcel Ciolacu și PSD. Atunci când a fost înlăturat, din fericire, guvernul PSD, în toamna anului trecut, toată lumea a știut că avem, și avem și astăzi, un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până când se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze și, din fericire, este un guvern responsabil, după scurt timp PSD a făcut o pasiune din a depune moțiuni de cenzură, trebuie, nu trebuie. După părerea mea, nu trebuie. Este o măsură strict populistă, electoralistă, fără niciun rost. Mai sunt puține luni până la alegeri. Pentru ce să depui moțiune de cenzură? Doar așa, să arăți că în continuare te opui bunului mers al treburilor publice? Probabil, de asta vrea să convingă PSD, că se opune unui guvern care gestionează criza, se opune unui guvern care pregătește alegerile.
- Întrebat dacă e de părere că moțiunea de cenzură va trece. Asta vom urmări cu mare atenție, dacă trece sau nu trece. Am avut situații când a trecut și situații când nu a trecut. Eu nu îmi doresc să treacă moțiunea!
- Întrebat dacă România ar putea lua în calcul încheierea unui precontract pentru vaccinul dezvoltat de Rusia împotriva COVID-19. România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-ați menționat.
- Întrebat despre începerea anului școlar cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local. De aceea am subliniat, atunci când am avut acea discuție despre începutul școlilor, că decizia se descentralizează. Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul școlar în condiții bune sau nu, dar eu sunt convins și știu chiar din proprie experiență că în plan local întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește găsirea acestor soluții. Provocarea, acum, pentru primari, pentru consilieri, pentru conducerea consiliilor județene, este să găsească soluții în fiecare județ și în fiecare localitate pentru ca acolo copiii să meargă la școală în condiții de siguranță. Dacă un primar spune că nu are soluții, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar.
- Întrebat despre presupusa lipsă a testării masive pentru noul coronavirus în România. În România există o testare destul de masivă, ca să mă exprim în termenii dumneavoastră. România și-a crescut de la câteva sute de testări pe zi capacitatea la câteva mii și acum la câteva zeci de mii. Am cerut datele pentru ultimele 24 de ore și avem peste 14.000 de testări din oficiu, persoane trimise pentru testare fiindcă au fost declarate în contact cu bolnavi, și peste 8.000 de testări la cerere. Deci, iată, că am depășit binișor 20.000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează fără doar și poate între țările unde se testează mult.
- Întrebat despre faptul că Senatul a respins OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Se vede o totală lipsă de responsabilitate la PSD. Sigur, argumentul lor este că nu guvernează și nu răspund, dar eu cred că fiecare parlamentar răspunde în fața electoratului pentru ce face el și ce face partidul pe care îl reprezintă. Într-o normalitate, sau – ca să mă exprim așa, în România normală, orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeanului și pentru a rezolva problemele României. PSD încearcă să complice problemele și să creeze noi și noi probleme, care altfel n-ar fi existat. Vă dați seama că și Guvernul, și eu ne dorim să mărim alocațiile pentru copii, dar dorința simplă nu este suficientă. Trebuie să existe și resursa bugetară, sau, mai simplu spus, trebuie să existe bani. În acest moment, banii nu există. Totuși, Guvernul a venit cu o soluție prin care se cresc gradual aceste alocații. O respingere nemotivată, populistă din partea PSD ne arată că PSD nu are nicio treabă cu România, cu românii și cu bugetul public, PSD are treabă cu propriile manevre electoralist-populiste.
-
Întrebat despre dosarul „10 august” și dacă este mulțumit de felul în care Giorgiana Hosu, procuror-șef DIICOT, a gestionat speța, dar și dacă este de părere că se impune schimbarea ei din funcție. În continuare consider că acest dosar „10 august” este extrem de important pentru noi, ca națiune. Trebuie să se facă lumină! Aceste lucruri le-am mai spus. În același timp, dați-mi voie să vă spun că și eu, și dumneavoastră, și mulți de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiție independentă, unde politicienii nu se amestecă în dosare și nu se amestecă în proceduri disciplinare, șamd, așa că mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime și că am toată încrederea că justiția își va face treaba, și la final vom avea o situație clară asupra vinovăției unora sau nevinovăției altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovați procedurali, pe mine mă interesează ca vinovații pentru 10 august să fie trași la răspundere.
-
Întrebat din nou dacă e mulțumit de prestația Giorgianei Hosu la șefia DIICOT în raport cu dosarul „10 august”. Atunci când va veni vorba despre o evaluare, atunci o va face altcineva, și nu eu.
-
Întrebat despre poziția lui Adrian Zuckerman privind implementarea sistemului 5G în Europa de către o companie din China – ambasadorul american afirmase că singura soluție pentru România este implementarea de către companii renumite, dar altele decât cea în cauză. Poziția României este exact poziția exprimată și în memorandumul care a fost semnat anul trecut, când am fost în vizită la președintele Trump. Noi ne dorim rețele sigure, rețele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate, și dorim rețele care satisfac nevoia și a firmelor, și a cetățenilor din România. Se lucrează pe o legislație specială pe această temă, pentru a preveni intrarea pe piața 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.