Klaus Iohannis: PSD e același partid toxic și nu face nimic pentru cetățeni. Sfidarea PSD-iștilor e intolerabilă. Alegerile parlamentare la termen sunt esențiale (VIDEO)

Publicat: 21 10. 2020, 18:01
Foto: presidency.ro

PreședinteleKlaus Iohannissusține o conferință de presă, miercuri,la Palatul Cotroceni. Este de așteptat ca șeful statului să abordeze mai multe subiecte pregnante de pe agenda publică, precum evoluția epidemiei de coronavirus, situația economică a României sau pregătirea alegerilor parlamentare.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Despre organizarea alegerilor parlamentare la termen: Doar azi se mai pot depune candidaturile la parlamentare. Intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul din 6 decembrie, dată stabilită deja conform legii. Vreau să fie clar, că am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține la această dată, în ciuda evoluției epidemiei și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esențiale pentru că reprezintă singura opțiune democraticăvalidă, care ne poate oferi un nou Legislativ legitim. Alegerile nu trebuie amânate, doar pentru că un partid simte că poate câștiga mai mult peste o vreme.
  • Majoritatea PSD e una ilegitimă, care nu mai reflectă voința românilor.
  • Actuala majoritate PSD-istă a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Pentru a vedea nivelul de toxicitate, să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri, când Florin Iordache a fost votat președinte al Consiliului Legislativ.PSD, în ciuda încercărilor dispersate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic.Găsește mereu o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni
  • Sfidarea PSD-iștilor la adresa românilor e intolerabilă și nu mai poate continua așa.
  • Actuala situație epidemiologică e îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în martie, cum fals lasă să se înțeleagă cei care vor amânarea alegerilor.
  • Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, parlamentarii nu mai pot vota legi organice. Ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă foarte grea, să nu avem Parlament funcțional. Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Parlament cu puteri depline
  • Le recomand candidaților să se orienteze spre canalele alternative, nu pe promovarea din ușă în ușă. Solicit autorităților responsabile să fie mult mai vigilente și să nu permită încălcarea regulilor. Orice abatere trebuie aspru sancționată.
  • Dacă se respectă normele sanitare, vom avea o viață democratică activă, chiar și în această situație.
  • Carantinare în București și alte județe? Această propunere trebuie să vină de la experți. Nu am auzit nicio propunere. Dar au fost localități carantinate și cu efecte bune. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului
  • PNL și USR se acuză reciproc de blat la alegerea lui Iordache la șefia Consiliului Legilativ. Cum vedeți disputa? Cred că această alegere a făcut să fie lumea așa supărată că încearcă să caute vinovați, în loc să caute soluții. Arfi ciudat dacă s-ar certa pentru că, în definitiv, aici a câștigat majoritatea toxică PSD-istă. Cred că a devenit foarte clar pentru toți că nu se poate continua așa.
  • Despre bâlbâielile autorităților locale în lupta cu epidemia. De ce ați rămas pe margine? Am rămas destul de decident. Dar e evident căunele autorități s-au bâlbâit. Am comentat situația. Autoritățile trebuie să fie mai implicate, să explice deciziile. Ele se ocupă, pentru că decizia trebuie luată la nivel de localitate. E mult mai eficient. Principiul subsidiarității e unul valoros în democrațiile consolidate. E adevărat că la noi multe autorități mai au de învățat și vom avea grijă să învețe.
  • Susțineți alegerile indiferent de numărul de cazuri?Pe mine nimic nu mă lasă indiferent, dar cred că e extrem de important să organizăm alegerile, cu respectarea normelor impuse.
  • Aveți încredere în traseiști? Dacă se ajunge la modificarea Constituției, veți face propuneri în acest sens? Fiți sigur că voi propune să scriem ceva de interzicerea traseismului. Dacă facem o comparație, aproape nu mai există asemănare între Parlamentul de la începutul mandatului și cel de acum. S-a falsificat votul popular. Odată și-odată trebuie să ne trezim și să facem ordine în această harababurăparlamentară.
  • E evident că pentru guvernanți vine o perioadă dificilă: și guvernare și campanie. Dar mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui Guvern să fie parlamentari, altfel ajungem la o guvernare mai mult de esență tehnică. În mod uzual, și în țările cu democrații mai consolidate, mare parte dinmembri sunt și parlamentari.
  • Despre lipsa de comunicare a autorităților care gestionează pandemia: Vă dau dreptate, dar vor învăța pe parcurs autoritățile să fie mai deschise față de media. În definitiv, politicianul se exprimă prin media și pot să recomand autorităților să se adreseze mai frecvent și mai deschis opiniei publice.
  • Despre infecțiile nosocomiale din spitale și raportarea lor de către autorități. Cum apreciați că abia acum începe o evaluareîn spitale?Colegul dvs săptămâna trecută a întrebat ceva concret, am obținut un material amplu despre cum se raportează aceste infecții. E o temă de o gravitate deosebită și voi insista să fie tratată ca atare.
  • Era suficientă lipsa liberalilor din plen ca Iordache să nu fie ales? Ar fi fost o variantă bună, nu știu de ce nu au făcut-o. Președintele nu are atribuții în acest sens, nu am discutat cu PNL, dar fiți sigură că la proxima ocazie voi pune această întrebare.
  • Acum nu discutăm la nivel de conducerea statului despre un lockdown, închiderea activităților, ci căutăm soluții care permit îngrădirea răspândirii virusului, dar continuarea activităților esențiale. Și eu sunt foarte îngrijorat. Trebuie să găsim un fel de a continua chiar și cu pandemia. Trebuie să continuăm și cu democrația, deci trebuie să ne alegem un nou Parlamnet, dar în condiții foarte speciale. În același timp, trebuie săcreștem numărul de locuri la ATI. Toate acestea trebuie făcute în același timp. Să închidem țara nu e o soluție. Închidem țara 3 săptămâni. Apoi ce facem? O luăm de la zero? Deci trebuie găsit un echilibru, să ne continuăm viața în vreme de pandemie. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și peste o lună, și peste două și dacă oamenii de știință reușesc să găsească un vaccin sper cât mai repede.
  • Alegerile din Republica Moldova, un test pentru democrație? Nu e treaba președintelui României să facă o evaluare a alegerilor în altă țară, chiar dacă acea țarăne e foarte aproape. Mulți sunt, însă, interesați de consolidarea democrației din Republica Moldova. Și noi suntem interesați și fiecare face tot ce poate în limitele competențelor ca scrutinul să fie bine organizat.
  • PNL și USR ar trebui să se sincronizeze pentru a lămuri situația cu Iordache și Consiliul Legislativ?Dacă există o soluție constituțională, ea trebuie încercată.
  • Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Sănătății? Nu e treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor și în niciun caz în public. E treaba premierului și a partidului. Dar vă spun că ministrul se străduiește foarte tare să găsească soluții.
  • USR spune că nu maie dispus să facă parte dintr-un viitor Guvern condus de Orban. Dacă USR condiționează formarea unei noi majorități de îndepărtarea lui Orban, ce veți face? Toată această poveste se încadrează în povești de campanie. Orban rămâne prima variantă de premier.
  • România nu are capacitatea de a face testarea în masă. Nu avem dotările, nici personalul. Testarea în masă e recomandată doar de persoanele care vor să pară interesante. Noi trebuie să testăm doar persoanele suspecte. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi e de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă miercuri, ora 18, în direct pe B1 TV

Cel mai probabil, șeful statului va vorbi și despre situația epidemiologică din România, țară care a înregistrat un nou record negativ miercuri, când bilanțul prezentat de către Grupul de Comunicare Strategică a arătat4.848 de îmbolnăviri nou depistate la nivel național. Distribuția cazurilor noi,per județe, arată în felul următor: Alba170, Arad132, Argeș44, Bacău158, Bihor126, Bistrița-Năsăud50, Botoșani55, Brașov127, Brăila30, Buzău69, Caraș-Severin69, Călărași41, Cluj343, Constanța104, Covasna37, Dâmbovița128, Dolj201, Galați71, Giurgiu24, Gorj34, Harghita97, Hunedoara43, Ialomița46, Iași231, Ilfov130, Maramureș63, Mehedinți55, Mureș234, Neamț88, Olt45, Prahova112, Satu Mare64, Sălaj145, Sibiu130, Suceava, Teleorman78, Timiș176, Tulcea22, Vaslui83, Vâlcea120, Vrancea24.Cu o incidență de 3,25, Capitala are650 de cazuri noi, iar pentru un altul nu este precizată nicio zonă a țării.

Președintele ar putea face precizări sau comentarii și despre regimul de restricții din țară. Subiectul a fost abordat și de premierul Ludovic Orban, care a fost întrebat miercuri cât de aproape e România de un „lockdown”. Prim-ministrul a răspuns: „Mi s-a pus în mod frecvent această întrebare legată de starea de urgență. Noi am prevăzut un set de măsuri care se iau în funcție de rata de incidență, de indicele de răspundire a virusului și în funcție de acești indici noi adoptăm o serie de măsuri. Știți foarte bine că în București, de exemplu, și în alte orașe mari, cum este Cluj, cum este Iași, Târgu Mureș, s-au adoptat măsurile care sunt prevăzute în legislație și în Hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă. Obligația portului măștii inclusiv în spații deschise, derularea învățământului în sistem online, de asemenea închiderea anumitor tipuri de activități, teatre, cinematografe, restaurante, cafenele. Sunt măsuri prevăzute tocmai pentru a reduce riscul de răspândire. Odată implementate aceste măsuri, avem convingerea că vom reduce numărul de persoane care se îmbolnăvesc”.

În ceea ce privește scena politică, președintele Klaus Iohannis ar putea fi întrebat despre situația din Parlament, unde deputatul PSD Florin Iordache, autorul deja-celebrei OUG 13, a fost ales președinte al Consiliului Legislativ. USR este acuzat că ar fi facilitat numirea fostului ministru în această funcție.

Totodată, el ar putea vorbi și despre alegerile parlamentare, a căror apropiere deja a provocat discuții diverse și „mișcări de trupe” la nivelul partidelor politice. Scrutinul a fost programat de Guvernul Orban pentru 6 decembrie, dar o parte a spectrului politic a vorbit despre o posibilă schimbare a datei, ca urmare a faptului că judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, nu Guvernul. Odată intrat în vigoare proiectul respectiv, Hotărârea de Guvern privind ziua de 6 decembrie încetează să mai producă efecte, astfel că totul depinde de viteza cu care acesta va trece prin circuitul legislativ.