Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede gratuitate la serviciile publice de transport şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar privat
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care modifică şi completează Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât serviciile publice de transport să devină gratuite şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar privat.
„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.
Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, prevede legea.
Proiectul prevede că elevii din învățământul preuniversitar vor avea parte de gratuitate la toate tipurile de transport ( rutier, naval, cu metroul), precum și feroviar la toate categoriile de trenuri ( clasa a-II-a), atât pe parcursul anului școlar, cât și în timpul vacanțelor.
Elevii reprezentanți menționează că inițiativa legislativă rezolvă problema transportului județean și că anulează efectele negative pe care Ordonanța nr. 70/2020 le-a adus asupra transportului și implicit a accesului la educație.
Ordonanța menționată anterior a avut ca efect principal eliminarea dreptului tuturor elevilor, indiferent de localitatea în care studiază, de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul județean și interjudețean folosind autocarul sau microbuzul, prin modificarea articolului 84 din Legea educației naționale nr.1/2011.
Mai mult decât atât, gratuitatea asigurată elevilor navetiști a fost restrânsă pentru transportul județean și interjudețean rutier doar pentru elevii care nu au liceu în localitatea de domiciliu, motiv pentru care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.
Proiectul adoptat de Senat aduce importante clarificări privind acordarea reducerilor, aceasta efectuându-se de către autoritățile locale, județene și naționale prin compensații către operatorii de transport, fără a implica școlile. Astfel, se contribuie la reducerea complicațiilor birocratice, simplificând întregul proces.