Președintele Iohannis, la Târgu Mureș: Din păcate, epidemia e între noi și nu se arată în retragere. Să nu dăm cu piciorul, după 15 mai, la ce tot ce am realizat cu mari sacrificii în ultimele două luni (VIDEO)
Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș, sâmbătă, unde va fi însoțit de premierul Ludovic Orban și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Ea a fost realizatăîn 10 zile și va avea 80 de paturi, fiind specializată în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, ce prezintă o simptomatologie moderată. Până în prezent, în județul Mureș, 595 de persoane au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus.
Declarația președintelui Iohannis, la Târgu Mureș
Am venit aici, fiindcă doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală, prin colaborarea mai multor autorități, un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local, și cu autoritățile centrale. Această sală polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile. De menționat, din păcate, aici, la Târgu Mureș, au fost relativ multe cazuri de COVID-19 și mi-a plăcut că au fost prevăzători și au instalat toți cei implicați, consiliul județean, prefectura, universitatea, Ministerul Sănătății, spitalul care va deservi unitatea, în timp util această extensie, pentru a fi pregătiți.
A doua chestiune. Din păcate, epidemia este între noi. Avem și astăzi, probabil ați văzut astăzi, 320 de cazuri noi și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat. Epidemia este între noi. Trebuie să avem foarte mare grijă, că atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber, să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple. Trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini. Trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm. Încă o dată, 15 mai e doar un termen administrativ când se termină starea de urgență, dar din păcate epidemia nu se arată în retragere. Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni, cu mari sacrificii, și știu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgență. Vă doresc tuturor multă sănătate!
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
România intră în stare de alertă din 15 mai
Președintele Iohannis anunța anterior că, din 15 mai, starea de urgență din România va fi înlocuită de o stare de alertă. Momentul va reprezenta primul pas major înspre relaxarea restricțiilor din țară, deși rămâne încă de văzut mai exact sub ce formă. Totuși, șeful statului a oferit deja o serie de indicații în acest sens.
„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice, sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. (…) Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, declara Klaus Iohannis.
Pericolul nu a trecut, sublinia șeful statului
El sublinia căeste „foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, le-a fost greu să își reducă viața într-un fel total neașteptat. Eu sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet, pericolul nu a trecut. Este nevoie în continuare de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o știm noi de dinainte de pandemie”.