Klaus Iohannis: Voi solicita premierului Orban și ministrului Vela să revină asupra acordului încheiat cu BOR pentru Paște / Staţi acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!

Publicat: 15 04. 2020, 12:17
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va cere premierului Ludovic Orban și ministrului Marcel Vela să revină asupra acordului pentru Paște, pe care Guvernul l-a stabilit cu BORastfel încât românii creștin-ortodocși să poată primi Lumina și Sfintele Paști de Înviere. Altfel, spune șeful statului, „după sărbători vom avea înmormântări”. Cei trei actori de prima scenă politică vor avea o discuție, miercuri, la care vor participa și alți miniștri sau consilieri guvernamentali.

Președintele cere premierului și ministrului de Interne să revină asupra acordului încheiat cu BOR pentru Paște

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste.Așadar, peste câteva minute voi începe o ședință cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe voi solicita Premierului Orban și Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a precizat că, până în prezent, peste 7.200 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus la nivel național.

„Astăzi suntem în prima zi din starea de urgență prelungită. Și, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. Avem, între timp, peste 7.200 de cazuri de persoane infectate. Avem de ieri până astăzi 20 de persoane care au murit. Avem de ieri până astăzi peste 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare! Și ca să fie foarte, foarte clar ce-am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este «Stați acasă!». (…) Așadar, dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun și medicii, în frunte cu Ministrul Sănătății, același lucru pe care îl spun experții, același lucru pe care îl spune Organizația Mondială a Sănătății: Stați acasă!”, a mai spus președintele Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Decretul pentru prelungirea stării de urgență din România cu încă 30 de zile a fost emis marți

Declarația președintelui Klaus Iohannis vine la o zi distanță de momentul în care emitea decretul de prelungire a stării de urgență de pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile. Tot atunci, șeful statului preciza că școlile rămân închise și că toate activitățile didactice care necesită prezență fizică sunt suspendate, urmând ca orele să fie desfășurate online – acolo unde este posibil, precum și că prețurile la medicamente, apartură medicală, alimente de strictă necesitate și utilități pot fi plafonate pe perioada stării de urgență.

„Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici”, declara președintele Klaus Iohannis, printre altele.

Acord între autorități și BOR, pentru ca românii creștin-ortodocși să poată primi Lumina și Sfintele Paști de Înviere

În orice caz, la câteva ore mai târziu de anunțul președintelui Iohannis, autoritățile veneau cu noi precizări importante în lupta pe care România o poartă cu pandemia de COVID-19. În ciuda restricțiilor specifice crizei coronavirus, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, anunța că s-a ajuns la o soluție pentru ca românii creștin-ortodocși să poată primi Lumina și Sfintele Paști de Înviere. Noile prevederi fac parte dintr-un acord pe care Guvernul Orban l-a încheiat cu Biserica Ortodoxă Română.

„Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat azi întreMAIși Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni.Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul raspândirii infecțiilor cu COVID-19,MAIvine în sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, atât pentru clerici, câtși pentru credincioși. Vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii. Am semnat împreună cu Prefericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de cătreMAIpentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia sarbatorilor Pascale din acest an”, declara Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, miercuri seară.