Președintele Iohannis: Există o lege care sprijină și practic, și financiar părinții care trebuie să stea acasă cu copiii. Elevii din anii terminali nu vor fi obligați să meargă la școală (VIDEO)

Publicat: 28 04. 2020, 18:28
foto: Pixabay

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că legislația în vigoare sprijină „și practic, și financiar” părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în condițiile în care autoritățile române au hotărât că unitățile de învățământ din țară vor rămâne închise pentru finalul anului școlar 2019 – 2020. Deși elevii din anii terminali sunt singurii care pot reveni fizic la cursuri, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de Evaluarea Națională și Bacalaureat, șeful statului a subliniat că nici măcar ei nu sunt obligați să o facă, fiind mai degrabă vorba despre o „oportunitate”.

„Există o legislație în vigoare, care permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă. Eu cred că foarte mulți au o problemă cu asta, dar pe de altă parte, gândiți-vă ce problemă ar avea dacă și-ar trimite copilul la școală și copilul ar veni bolnav acasă, și ar aduce boala în familie. Cred că ar fi mult, mult mai complicat. Având în vedere că există această lege, care sprijină și practic, și financiar părinții care trebuie să stea cu copiii, își va găsi fiecare familie de români o soluție proprie, cu toții evident în speranța că această fază nu va dura prea mult”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că decizia de a menține închise școlile „s-a bazat pe faptul că, în școlile noastre, distanțarea nu poate fi realizată în condiții de școală normală. În școlile noastre sunt foarte mulți elevi. Știți că sunt școli care lucrează în schimburi, deci distanțarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă, la școală, și pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la școală și pot duce școala acasă, unde mulți trăiesc și cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil. Din aceste motive și încă altele, am decis, cu toții împreună, să nu redeschidem școlile decât pentru clasele terminale – aici, iarăși s-au grăbit unii – elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate să meargă la școală, pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti, în continuare, altfel. Vreau să fim foarte bine înțeleși. Nu este nimeni obligat să meargă la școală. Ei pot merge, și vă dați seama că, atunci când dintr-un ciclu întreg merge doar o clasă, atunci se pot realiza condiții de distanțare și igienizare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Monica Anisie, despre situația elevilor din anii terminali

Monica Anisie, ministrul Educației, anunța luni că Evalurea Națională va începe în 15 iunie, în timp ce Bacalaureatul va debuta în 22 iunie, cu probele scrise, iar cele de competență vor fi susținute ulterior.

„În ceea ce privește reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal, pot reveni în unitățile de învățământ pe data 2 iunie, doar pentru două săptămâni. Se vor realiza, în această perioadă, numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online. (…) Referitor la examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalureatul se vor susține în conformitate cu noua programă, pe care deja Ministerul Educației a transmis-o, și respectând calendarele comunicate deja. Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susțin examenele de certificare, pentru învățământul profesional și profesional – dual, dar și postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată”, declara Monica Anisie.