Klaus Iohannis, despre cazul pacienților decedați de la Timisoara: „Se pare că ar fi fost locuri în Timișoara” / Virgil Musta suținea că secțiile de ATI erau ocupate (VIDEO)

Publicat: 10 11. 2020, 19:28
Foto: presidency.ro

Se pare că ar fi fost locuri la Timișoara, a spus președintele Klaus Iohannis, marți, într-o conferință de presă în care a fost întrebat despre capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă și situația de la Timișoara, unde mai multi pacienți au murit în urma infectării cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2. Anterior, medicul Virgil Musta afirmase că pacienții au murit din cauză că n-ar fi fost locuri.

”Se pare că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri”, a afirmat șeful statului.

Declarația făcută de șeful statului vine în contextul în care medicul Virgil Musta susținea că pacienții au murit pentru că nu au mai avut loc la ATI.

”Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a spusVirgil Musta.

Iohannis, despre lipsa locurilor la ATI: ”Otemă complicată, dar extrem, extrem de importantă”

Înceea ce privește lipsa locurilor din secțiile de Terapie Intensivă din țară, Iohannis a spus că se va găsi o rezolvare. Mai exact, șeful statului susține că locurile de la ATI vor crește în continuare.

”Cu siguranță se vor găsi locuri. Este o temă complicată, dar extrem, extrem de importantă. La fiecare întâlnire pe care o am cu premierul, cu ministrul Sănătății, cu DSU, eu aduc pe tapet această problemă, a locurilor de la Terapie Intensivă, a locurilor de la Terapie Intensivă cu ventilator și probabil ați observat că de la săptămână, la săptămână numărul paturilor la Terapie Intensivă a crescut în România și va crește în continuare.”, a declarat Klaus Iohannis.

”Este însă o cursă complicată, fiindcă aceste locuri se crează destul de greu și pandemia se răspândește destul de repede. De aceea, trebuie să fim cu toții responsabili să respectăm măsurile care au fost stabilite de Guvern pentru a da o șansă realăși medicilor, dar și bolnavilor care , din păcate, ajung într-o stare destul de gravă în spital”, a precizat președintele Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De asemenea, președintele a vorbit desprecriza paturilor de la ATI și discuțiile cu alte țări pentru eventuale transferui de pacienți grav bolnavi.

”Este prematur să vă dau detalii acum legate de aceste contacte. Ele vor fi cunoscute atunci când Ministerul Sănătății finalizează efectiv demersurile, însă din păcate trebuie să vedem că peste tot această pandemie accelerează și locurile devin foarte puține până și în state unde toată lumea a crezut că sistemul sanitar face față la orice, și vedem că nu mai este chiar așa. De aia am spus, sper să nu ajungem acolo.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru; Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat; Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, general dr. Ionel Paul Oprea.