Președintele Iohannis a promulgat o nouă lege: Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.Legea a fostpublicatăîn Monitorul Oficial.
O nouă lege a fost promulgată
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 şi care au fost afectaţi desecetă a fost promulgată.
Conform legii, beneficiarii prevăzuţi la art. 4 alin. (1) din ordonanţă sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat doar în situația în care deţin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv.
„Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:deţin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate”, se arată în actul normativ promulgat de președintele Iohannis.
Care sunt persoanele care pot beneficia de schema de ajutor
Articolul 4 alin. (1) din OUG nr 148/2020 prevede că beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, şi au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
- producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016;
- producătorii agricoli persoane juridice, cu excepţia grupurilor de producători.
Potrivit reglementărilor din ordonanţa de urgenţă, despăgubirile pentru secetăse vor acordadiferențiat, în funcție de suprafațaaafectată și de valoarea daunelor suferite, respectiv a despăgubirilor solicitate.
„Schema are la bază datele referitoare la procentul de calimitate şi suprafaţa calamitată, înscrise în procesul verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii şi al ministrului Afacerilor Intenr nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice”.
Reamintim faptul că la mijlocul lunii octombrieSenatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar pe 20 octombrie iniţiativa a trecut de Camera Deputaţilor.