Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a mulţumit statelor din alianţa bolivariană pentru sprijinul acordat în incidentul diplomatic dintre ţara sa şi Marea Britanie. Londra a sugerat că ar putea recurge la forţă pentru a-l aresta pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în prezent refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra. În prezent, există şanse ca tensiunile dintre cele două ţări să se diminueze.
Șeful statului ecuadorian a luat cuvântul la sfârșitul unei reuniuni la care au luat parte președinți și șefi de stat din America Latină. Potrivit presei locale, principalii oameni de stat latino-americani au susținut poziția președintelui Correa, care a decis să îi acorde statutul de refugiat politic lui Julian Assange.
„Ne exprimăm întreaga noastră gratitudine fraților noștri latino-americani, guvernelor și popoarelor acestora. Într-o proporție copleșitoare au susținut poziþia Ecuadorului ca stat suveran și au respins amenințările Marii Britanii. Oamenii noștri de acolo trebuie să beneficieze de imunitate diplomatică.”, au spus aceștia/
Președintele Correa a menționat că poziția Marii Britanii a început să se nuanțeze, iar negocierile dintre cele două țări continuă. În opinia șefului statului, Assange trebuie să beneficieze de drept de azil pe timp nelimitat.
„Drepturile omului nu sunt negociabile, dar rămânem deschiși dialogului și consider că poate fi găsită o soluție a crizei, așa încât Julian Assange să poată fi extrădat către Suedia și să poată răspunde acuzațiilor care i se aduc. Dar trebuie să i se ofere garanții că nu va fi predat unei terțe țări. Trebuie să iasă din ambasada noastră și să se deplaseze unde dorește în deplină securitate.„, a declarat Correa.
Julian Assange este urmărit de justiția americană sub acuzația de răspândire de informații ultra-secrete și spionaj și poate primi pedeapsa cu moartea dacă va fi găsit vinovat pentru aceste capete de acuzare.