Președintele CSM: Modificările aduse Codului penal ar putea avea consecințe toxice asupra fenomenului de combatere a corupției

Publicat: 17 12. 2013, 10:53

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală, a declarat, marți, în cadrul emisiunii ”Evenimentul Zilei”, că modificările aduse Codului penal vin în contradicție cu cerințele Comisiei Europene și că acestea ar putea avea consecințe toxice asupra fenomenului de combatere a corupției.

”Clar aceste modificări vin în contradicție nu doar cu SNA-ul, dar vin în contradicție și cu ceea ce Comisia Europeană ne solicită prin fiecare raport de evaluare. Și anume, stabilitatea cadrului legislativ, ce înseamnă legislație de anticorupție, ce înseamnă credibilitate. Noi trebuie să avem predictibilitate în conținutul normelor și în aplicarea lor. Ori în condițiile în care noi venim cu niște modificări atât de radicale și care ar putea să aibă consecințe toxice asupra fenomenului de combatere a corupției și a lipsei de integritate, nu văd în ce măsură mai reușim să ne ridicăm standardele pe care le dorim”, a spus președintele CSM. 

Aceasta a explicat că nu s-a purtat nicio discuție cu reprezentanții Parlamentului, deși CSM a adresat o scrisoare Camerei Deputaților prin care avertiza că modificările adoptate vor avantaja politicienii penali. 

”Nu am avut niciun fel de discuție cu reprezentanții Parlamentului, doar ieri am primit o invitație prin care suntem convocați să desemnăm un reprezentant pentru dezbatere pe ceva modificări la legea Curții Constituționale, nu am avut niciun fel de discuție. Singura comunicare pe care am avut-o a constat în scrisoare pe care am adresat-o Camerei Deputaților cu punctul nostru de vedere. Eu vreau să cred că va învinge rațiunea în acest proces de modificare intempestivă a codurilor și vreau să cred că se va renunța la aceasta. Cred că trebuie să primeze interesul național al României”, a mai spus Hăineală.

Președintele CSM, despre modificările aduse Codului penal