Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat, joi dimineață, la sosirea la summitul de iarnă al liderilor UE, că șefii de stat sau de guvern vor avea ocazia unui schimb de opinii privind extinderea spațiului Schengen în contextul blocării aderării României și Bulgariei prin veto-ul Austriei în cazul ambelor țări și prin veto-ul Olandei în cazul Bulgariei.
“Asta nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului, dar mă aștept ca subiectul să fie abordat în Consiliul European“, a subliniat oficialul,
“Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să avem o decizie pentru Croația și înțeleg complet poziția României și a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situație și sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese”, a adăugat președintele Consiliului European, citat de Calea Europeană.
Tema extinderii spațiului Schengen a fost abordată în cadrul unor declarații de presă de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cel al Bulgariei, Rumen Radev, dar și de cancelarul austriac Karl Nehammer.
Președintele Klaus Iohannis a declaratt miercuri, la Bruxelles, că pentru atingerea obiectivului aderării României la spațiul Schengen trebuie rezolvate atitudinea rezervată a Austriei şi votul Olandei care a fost mixt (da pentru România și nu pentru Bulgaria).
Potrivit președintelui, o eventuală decuplare a României de Bulgaria în chestiunea aderării la spațiul Schengen nu este o soluție bune și că o astfel de variantă ar fi o “soluție de ultimă instanță”.
Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea creșterii unui sentiment de euroscepticism în rândul cetățenilor români ca urmare a amânării aderării României la spațiul Schengen.
În România, numeroși cetățeni boicotează benzinăriile, băncile și produsele austriece ca urmare a deciziei Vienei de a bloca accesul țării noastre și a Bulgariei în spațiul Schengen.