Președintele CCR, Valer Dorneanu, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, se ocupau în urmă cu 10 ani de legi pentru apărarea baronilor locali

Președintele CCR, Valer Dorneanu, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, se ocupau în urmă cu 10 ani de legi pentru apărarea baronilor locali

Valer Dorneanu este în centrul atenției publice după ce luni a anunțat că instituția pe care o conduce, Curtea Constituțională, a decis să admită cererea lui Tăriceanu privind un conflict judiciar de natură constituțională între DNA și guvern privind ancheta penală privind emiterea ordonanței de urgență numărul 13 de modificare a codurilor penale, ordonanță emisă în mandatul ministrului Florin Iordache.

Digi24 dezvăluie marți legături mai puțin cunoscute între Valer Dorneanu și Florin Iordache pe vremea când amândoi erau deputați în Parlamentul României. Concret, în urmă cu zece ani, Valer Dorneanu, la acea vreme deputat din partea PSD, propunea împreună cu Florin Iordache și Tudor Mohora mai multe modificări la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi a celor conexe acestora. Era vorba despre dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat, a relatat presa la acea vreme.

Această lege emisă de cei trei a fost respinsă de președintele Traian Băsescu, care a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a fost din nou aprobată și a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

Presa scria că printre beneficiarii modificării acestei legi se aflau mai mulți baroni locali ai PSD, printre care Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Liviu Dragnea, Gavril Mârza, Bebe Ivanovici sau Nicuşor Constantinescu. Toți aceștia erau cercetați la acea vreme pentru deturnare de fonduri.

Un alt beneficiar era Marian Oprișan, trimis în judecată, cu un an înainte, de către DNA pentru deturnare de fonduri. DNA îl acuza că a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Statisticile DNA din perioada 2003-2005 arată că au fost descoperite 337 infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi alte 121 infracţiuni la regimul de creditare, vârful de sarcina fiind în anul 2004, când s-au înregistrat 230 de asemenea infracţiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”